Ωνάσειο: 8 σωτήριες επεμβάσεις BPA σε ασθενείς με ΧΘΠΥ από τον καθηγητή Hiromi Matsubara

Με σκοπό τη διενέργεια δύσκολων επεμβάσεων αγγειοπλαστικής με μπαλόνι στην πνευμονική αρτηρία (ΒΡΑ) σε ασθενείς με Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση (ΧΘΠΥ)*, ήρθε στη χώρα μας ο Καθηγητής Καρδιολογίας Hiromi Matsubara, στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονεί (από το 2016) ο Σύλλογος ασθενών και φροντιστών «Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης».

Ο Καθηγητής Matsubara πραγματοποίησε επιτυχώς μαζί με τον επεμβατικό καρδιολόγο κ. Παναγιώτη Καρυοφύλλη, οκτώ δύσκολα περιστατικά BPA στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), το όποιο σταθερά υποστηρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο καθηγητής πραγματοποίησε διάλεξη ενημερώνοντας ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του ΩΚΚ σχετικά με την μέθοδο BPA και τη σημασία της για την αντιμετώπιση της ΧΘΠΥ, αφού επιφέρει στον ασθενή από τις πρώτες συνεδρίες, σημαντική αιμοδυναμική βελτίωση στην πνευμονική κυκλοφορία, και τελικώς  στην γενική κλινική του εικόνα.

Ιάπωνας καθηγητής Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Okayama, Hiromi Matsubara, που είναι και ο εφευρέτης αυτής της τεχνικής, συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να έρχεται στην Ελλάδα ως φιλοξενούμενος του Συλλόγου. Ο ίδιος πραγματοποιεί αφιλοκερδώς δύσκολες επεμβάσεις ΒΡΑ, δίνοντας ζωή σε ασθενείς με ΧΘΠΥ, αφού συνεχίζει να είναι ακόμα και σήμερα η μόνη επιλογή θεραπείας των ασθενών οι οποίοι είναι ακατάλληλοι για χειρουργείο αφαίρεσης πνευμονικών θρόμβων, την ονομαζόμενη Ενδαρτηρεκτομή (PEA).

*Πρέπει να αναφερθεί ότι η Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση (ΧΘΠΥ) αποτελεί μια μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης, που ταξινομείται ως πνευμονική υπέρταση κατηγορίας 4., με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Στην ΧΘΠΥ, στενώσεις ή αποφράξεις των πνευμονικών αρτηριών λόγω οργανωμένων θρόμβων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πνευμονική υπέρταση, που τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

Το πρόγραμμα BPA παρέχει ίαση σε Έλληνες πάσχοντες από ΧΘΠΥ

«Θα πρέπει να τονιστεί, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ότι, από τον Δεκέμβριο του 2016 έως και σήμερα, το πρόγραμμα υλοποιείται επιτυχώς, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, από τον επεμβατικό καρδιολόγο κ. Παναγιώτη Καρυοφύλλη, ο οποίος είναι μαθητής του professor Hiromi Matsubara και είναι σήμερα ο μοναδικός εξειδικευμένος ιατρός σε όλη τη χώρα, αφού υλοποιεί εβδομαδιαίως πληθώρα BPA επεμβάσεων», τονίζει η Πρόεδρος & Ιδρυτής Συλλόγου «GR.P.H», κα Ιωάννα Αλυσανδράτου. «Είναι υψίστης σημασίας η διατήρηση του συγκεκριμένου προγράμματος, γιατί η ίαση σε ασθενείς με ΧΘΠΥ, που -ως την έναρξη του προγράμματος στη χώρα- απεβίωναν σε λιγότερο από 5 χρόνια, είναι ό,τι πιο πολύτιμο και ελπιδοφόρο έχουμε στην κοινότητα της δύσκολης νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης!

Τέλος, ο Σύλλογός μας εκφράζει τις ευχαριστίες του και προς τη φαρμακευτική εταιρεία ELPEN,που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας, στηρίζοντας αυτό το ζωτικής σημασίας πρόγραμμα για τους ασθενείς με ΧΘΠΥ», καταλήγει η κα Ιωάννα Αλυσανδράτου.

Πηγή: https://www.e-farmako.gr/ωνάσειο-8-σωτήριες-επεμβάσεις-bpa-σε-ασθε/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νικοτίνη: Πώς θα μειώσουμε τη βλάβη και θα προστατεύσουμε τους νέους

Yπάρχει μια διάχυτη ανησυχία μήπως τα διαθέσιμα νέα εναλλακτικά του τσιγάρου καπνικά προϊόντα γίνουν πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων και μη...

Αιματολογικές Κακοήθειες: Σε νέα «τροχιά» διάγνωσης και θεραπείας

Ούριος άνεμος πνέει στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών χάρη  τις αλματώδεις εξελίξεις σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Ωστόσο απαραίτητη είναι και...

Έτσι προστατεύω την καρδιά μου

Πόσα γνωρίζω και πόσα μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την καρδιά μου; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Χριστίνα...

Ετικέτες