Γρίπη: Στην τελική ευθεία οι δοκιμές των εμβολίων mRNA

Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία παραγωγής του εποχικού αντιγριπικού εμβολίου.

Μετά τον πανδημικό κοροναϊό, η τεχνολογία mRNA ετοιμάζεται να τα βάλει με τη γρίπη: Η Pfizer ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι βρίσκεται το τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών για αντιγριπικό εμβόλιο νέας γενιάς, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της αντίστοιχης μελέτης της Moderna.

Οι πρώτοι από τους 25.000 υγιείς εθελοντές στη μελέτη Φάσης ΙΙΙ της Pfizer έχουν λάβει το εμβόλιο mRNA, το οποίο εφόσον εγκριθεί θα πρέπει προσαρμόζεται κάθε χρόνο στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα επικρατούντα στελέχη γρίπης.

Η Φάση ΙΙΙ θα συγκρίνει το εμβόλιο mRNA με τα συμβατικά εμβόλια, τα οποία περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς γρίπης.

Ο ιός καλλιεργείται συνήθως σε αβγά κότας και στη συνέχεια εξουδετερώνεται με χημική κατεργασία, μια διαδικασία που απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις και διαρκεί μήνες.

Η τεχνολογία mRNA υπόσχεται να απλοποιήσει τη διαδικασία, αφού το μόνο που χρειάζεται να αλλάζει κάθε χρόνο είναι η αλληλουχία των μορίων RNA. Tα μόρια αυτά υποχρεώνουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παραγάγουν πρωτεΐνες του ιού, οι οποίες στη συνέχεια αναγνωρίζονται ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντιγόνων.

Περίπου 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από γρίπη σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που καθιστά την ασθένεια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Μένει να διαπιστωθεί στις κλινικές μελέτες αν η τεχνολογία mRNA θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα οποία μέχρι σήμερα μειώνουν την πιθανότητα λοίμωξης μόνο κατά 40 με 60 τοις εκατό.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα για το αντιγριπικό εμβόλιο της Moderna απογοήτευσαν πέρυσι τους επενδυτές, καθώς έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο δεν υπερέχει σε σχέση με τα ήδη εγκεκριμένα. Παρόλα αυτά η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε δοκιμή Φάσης ΙΙΙ φέτος τον Ιούνιο.

Η Pfizer, η Moderna και άλλες εταιρείες πειραματίζονται στο μεταξύ με εμβόλια mRNA για τον καρκίνο, για τον έρπητα ζωστήρα, την ακμήκαι τα χλαμύδια.

Πηγή: https://www.in.gr/2022/09/15/b-science/episthmes/gripi-stin-teliki-eytheia-oi-dokimes-ton-emvolion-mrna/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νικοτίνη: Πώς θα μειώσουμε τη βλάβη και θα προστατεύσουμε τους νέους

Yπάρχει μια διάχυτη ανησυχία μήπως τα διαθέσιμα νέα εναλλακτικά του τσιγάρου καπνικά προϊόντα γίνουν πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων και μη...

Αιματολογικές Κακοήθειες: Σε νέα «τροχιά» διάγνωσης και θεραπείας

Ούριος άνεμος πνέει στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών χάρη  τις αλματώδεις εξελίξεις σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Ωστόσο απαραίτητη είναι και...

Έτσι προστατεύω την καρδιά μου

Πόσα γνωρίζω και πόσα μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την καρδιά μου; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Χριστίνα...

Ετικέτες