ΠΟΥ: Ορατό το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού ΥγείαςΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε ορατό το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη (14/09/2022).
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν «είμαστε ακόμα εκεί» προτρέποντας τα κράτη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του ιού.
Ο αριθμός των θανάτων λόγω covid-19, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2020, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. «Ο κόσμος ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη θέση, προκειμένου να τερματίσει την πανδημία της covid-19» ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για το πιο αισιόδοξο σχόλιο από αξιωματούχο του ΠΟΥ, από το ξέσπασμα της πανδημίας και την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνώς. Από το 2019, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του sars-cov-2 στην Κίνα, περίπου 6,5 εκατομμύρια θάνατοι και 606 εκατομμύρια λοιμώξεις αποδίδονται στην πανδημία, που έθεσε σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ αναμένουν και νέα κύματα του κορονοϊού, όμως η διεθνής κοινότητα έχει στα χέρια της εργαλεία, όπως τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα για να αποτρέψει τη βαριά νόσηση, πρόσθεσε η Maria Van Kerkhove, επικεφαλής επιδημιολόγος του Οργανισμού, για την covid-19. Τα νέα κύματα μπορεί να εκδηλωθούν σε διαφορετικό χρόνο σε διάφορα μέρη του πλανήτη και να οφείλονται είτε σε υποπαραλλαγές της Όμικρον είτε σε άλλες παραλλαγές ενδιαφέροντος. «Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η στιγμή για χαλάρωση» τόνισε.
Τα κράτη θα πρέπει να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας, τόσο για την covid-19 όσο και για μελλοντικούς ιούς, σημείωσε από την πλευρά του, ο Δρ. Τέντρος. Προειδοποίησε, επίσης, να διατηρήσουν επαρκείς ποσότητες ιατροφαρμακευτικού υλικού και ικανό αριθμό υγειονομικού προσωπικού. Κάλεσε δε τις χώρες να εμβολιάσουν στο 100% τις ομάδες υψηλού κινδύνου, έναντι του κορονοϊού.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/09/blog-post_15.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νικοτίνη: Πώς θα μειώσουμε τη βλάβη και θα προστατεύσουμε τους νέους

Yπάρχει μια διάχυτη ανησυχία μήπως τα διαθέσιμα νέα εναλλακτικά του τσιγάρου καπνικά προϊόντα γίνουν πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων και μη...

Αιματολογικές Κακοήθειες: Σε νέα «τροχιά» διάγνωσης και θεραπείας

Ούριος άνεμος πνέει στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών χάρη  τις αλματώδεις εξελίξεις σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Ωστόσο απαραίτητη είναι και...

Έτσι προστατεύω την καρδιά μου

Πόσα γνωρίζω και πόσα μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την καρδιά μου; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Χριστίνα...

Ετικέτες