Αυξάνεται ο αριθμός των νοσούντων που αναπτύσσουν σύνδρομο «long COVID»

Αυξανόμενος είναι ο αριθμός των νοσούντων με covid-19, οι οποίοι στη συνέχεια πάσχουν από long-covid σύνδρομο. Νέα μελέτη από την Ολλανδία κατέδειξε ότι 1 στους 8 ενήλικες (12,7%) που έχει διαγνωστεί με Covid-19 έχει εμφανίσει μακροχρόνια συμπτώματα.

Μάλιστα, η επίμονη συμπτωματολογία είναι πιθανό να παραμένει  τρεις μήνες μετά τη νόσηση από covid-19. Τα στοιχεία της μελέτης ανακοινώθηκαν στο κεντρικό άρθρο του περιοδικού Lancet. Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνοπτικά οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Νικολέττα Ροβίνα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Γιώργος Δημόπουλος (Καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας).

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 76.422 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία 54 έτη και την πλειοψηφία 61% γυναίκες. Εξ αυτών συμπλήρωσαν συνολικά 883.973 ερωτηματολόγια και από αυτούς 4.231 συμμετέχοντες είχαν covid-19 και αντιστοιχίστηκαν με 8.462 υγιείς μάρτυρες.

Επίμονα συμπτώματα  είχαν θετικοί στον ιό  στις 90 με 150 ημέρες μετά την νόσηση σε σύγκριση με πριν και σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Τα συμπτώματα αυτά περιλάμβαναν:

  • πόνο στο στήθος,
  • δυσκολία στην αναπνοή,
  • πόνο κατά την αναπνοή,
  • μυαλγίες,
  • ανοσμία,
  • μυρμήγκιασμα άκρων,
  • αίσθημα βάρους στον τράχηλο (λαιμό),
  • αίσθηση ζέστης και κρύου εναλλάξ,
  • βαριά χέρια ή πόδια και γενική κόπωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, αξιολογώντας στοιχεία από τις βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων και  από τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων, τη σοβαρότητα σωματικών συμπτωμάτων πριν και μετά από covid-19 σε συμμετέχοντες που μολύνθηκαν. Οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία με εκείνα ατόμων τα οποία δεν μολύνθηκαν ίδιας ηλικίας και φύλου.

Ευρήματα

Σε ποσοστό 12,7% των ασθενών, αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να αποδοθούν αποκλειστικά στην covid-19, καθώς 381 (21,4%) από 1.782 θετικούς συμμετέχοντες έναντι 361 (8,7%) από 4.130 αρνητικούς μάρτυρες είχε τουλάχιστον ένα από αυτά τα βασικά συμπτώματα σημαντικά αυξημένο σε τουλάχιστον μέτρια βαρύτητα στις 90 με 150 ημέρες μετά τη διάγνωση.

Άξιο λόγου είναι πως η μεγάλη αυτή μελέτη αναφέρει τη φύση και τον επιπολασμό των συμπτωμάτων μετά την covid-19, διορθώνοντας για συμπτώματα που υπήρχαν πριν . Επίσης λαμβάνεται υπόψη η δυναμική των συμπτωμάτων στον πληθυσμό χωρίς μόλυνση από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι απόλυτοι αριθμοί νοσούντων με long COVID είναι πολύ αυξημένοι συνολικά,  προκαλώντας ασφυξία στο σύστημα υγείας κάθε χώρας.  Για την δε αντιμετώπιση της επίδρασης της νόσησης σε πολλά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού  χρειάζεται να απασχοληθούν για την κάλυψη των αναγκών εξειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Πηγή: https://virus.com.gr/ayxanetai-o-arithmos-ton-nosoynton-poy-anaptyssoyn-syndromo-long-covid/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πως θα βελτιωθούν οι μεταμοσχέυσες στην Ελλάδα- Διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Ώθηση στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις επιχειρεί να φέρει η διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με τίτλο «Βελτιώνοντας τις Διαδικασίες και την Ποιότητα των...

Μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης με ψηφιακή υγεία

Διαρθρωτικά μέτρα για έλεγχο της κατανάλωσης και πρόσθετη χρηματοδότηση στην υγεία για κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης...

Ανεύρυσμα: Οι τύποι, τα συμπτώματα και οι 4 παράγοντες που «μαρτυρούν» πιθανή ρήξη

Το ανεύρυσμα είναι μια διογκωμένη περιοχή στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διεύρυνση σε σχέση με...

Ετικέτες