Ξεκίνησε η ευρωπαϊκή πλατφόρμα υποστήριξης ασθενών

Σε λειτουργία τέθηκε η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα υποστήριξης ασθενών. Στόχος είναι να διευκολύνει την ομαλή μετάβαση από τα παραγόμενα αποδεικτικά στοιχεία στην πράξη.

Η πλατφόρμα λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου COMPAR-EU που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την πλατφόρμα παρουσιάζονται τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις παρεμβάσεις αυτοδιαχείρισης για τέσσερις χρόνιες ασθένειες:

  • Διαβήτης τύπου 2
  • Παχυσαρκία
  • ΧΑΠ
  • Καρδιακή ανεπάρκεια

Χρήσιμα εργαλεία

Τα βοηθήματα λήψης αποφάσεων για παράδειγμα στην περίπτωση ασθενών με AIDS είναι εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ασθενείς για την υποστήριξη της κοινής λήψης αποφάσεων σχετικά με τις επιλογές υγειονομικής περίθαλψης. Οι κλινικοί ιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα βοηθήματα απόφασης για να βοηθήσουν τους ασθενείς να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση. Χάρη σε αυτά ασθενείς μπορούν να συγκρίνουν τις διάφορες επιλογές παρέμβασης (π.χ. πόσο σημαντικές είναι οι πιθανές επιθυμητές και ανεπιθύμητες επιπτώσεις) και τους προετοιμάζουν να συμμετέχουν με τον επαγγελματία υγείας τους στη λήψη μιας τεκμηριωμένης απόφασης. Τα βοηθήματα απόφασης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι διάφορες παρεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα καλύτερα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία, καθώς και τις προτιμήσεις και τις συνθήκες των ασθενών.

Βοηθήματα απόφασης για ασθενείς

Σχεδιασμένα για να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας κοινής απόφασης μεταξύ ενός επαγγελματία υγείας και ενός ασθενούς σχετικά με την καλύτερη πορεία δράσης όσον αφορά τις παρεμβάσεις αυτοδιαχείρισης.

Συστάσεις

Επιδίωξη είναι να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους διαχειριστές να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το ποιες παρεμβάσεις αυτοδιαχείρισης θα πρέπει να εξεταστούν για εφαρμογή.

Αποθετήρια

Αποθετήρια εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των παρεμβάσεων αυτοδιαχείρισης- μελέτες που αναλύουν παρεμβάσεις αυτοδιαχείρισης και κατάλογος παρεμβάσεων αυτοδιαχείρισης.

Διαδραστικοί πίνακες περίληψης ευρημάτων (iSoF)

Σχεδιασμένοι για τους συντάκτες κατευθυντήριων γραμμών και τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για να βρίσκουν και να κατανοούν τα κύρια μηνύματα από τις συστηματικές ανασκοπήσεις και να επισημαίνουν τα σημαντικότερα αποτελέσματα (τόσο τα οφέλη όσο και τις βλάβες), το μέγεθος αυτών των αποτελεσμάτων και τη βεβαιότητα των υποστηρικτικών στοιχείων. Επίσης, προσφέρονται πλαίσια απόδειξης για τη λήψη αποφάσεων (EtD), τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να συνοψίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των παρεμβάσεων αυτοδιαχείρισης.

Διευκολύνσεις

Οι ασθενείς  έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν :

  • τα αποτελέσματα που είναι πιο σημαντικά για τις παρεμβάσεις αυτοδιαχείρισης για τους ασθενείς και τους άλλους ενδιαφερόμενους (κλινικούς ιατρούς & φορείς χάραξης πολιτικής).
  • τα αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων αυτοδιαχείρισης και προσαρμόστε την ανάλυση στα ενδιαφέροντά σας.
  • τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης δικτύου, που παρουσιάζονται για κάθε έκβαση και τη μετα-ανάλυση του συστατικού μας δικτύου, για να μάθετε ποια στοιχεία της αυτοδιαχείρισης είναι πιο αποτελεσματικά.
  • ποιοι παράγοντες μπορούν να διευκολύνουν ή να εμποδίσουν την εφαρμογή μιας παρέμβασης αυτοδιαχείρισης.

Πηγή: https://virus.com.gr/xekinise-i-eyropaiki-platforma-ypostirixis-asthenon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πως θα βελτιωθούν οι μεταμοσχέυσες στην Ελλάδα- Διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Ώθηση στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις επιχειρεί να φέρει η διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με τίτλο «Βελτιώνοντας τις Διαδικασίες και την Ποιότητα των...

Μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης με ψηφιακή υγεία

Διαρθρωτικά μέτρα για έλεγχο της κατανάλωσης και πρόσθετη χρηματοδότηση στην υγεία για κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης...

Ανεύρυσμα: Οι τύποι, τα συμπτώματα και οι 4 παράγοντες που «μαρτυρούν» πιθανή ρήξη

Το ανεύρυσμα είναι μια διογκωμένη περιοχή στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διεύρυνση σε σχέση με...

Ετικέτες