COVID-19: Το Κάπνισμα Αυξάνει τον Κίνδυνο Νοσηλείας και Θανάτου

Το ιστορικό καπνίσματος συμβατικού ή ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που χρησιμοποίησε δεδομένα από το COVID-19 CVD Registry του American Heart Association. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE και πρακτικά επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς με ιστορικό καπνίσματος έχουν χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν κάπνισμα συμβατικού ή ηλεκτρονικού τσιγάρου στο ιστορικό τους.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας εξέτασε δεδομένα για ενηλίκους που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 σε 107 νοσοκομεία των ΗΠΑ στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το Μάρτιο του 2021. Οι εθελοντές ανέφεραν μόνοι τους αν κάπνιζαν και οι επιστήμονες δεν έκαναν διαχωρισμό ανάμεσα σε συμβατικά και ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιπλέον, δεν έγινε διαχωρισμός ανάλογα με τη διάρκεια του καπνίσματος ή τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν κάθε μέρα οι εθελοντές. Για την τελική τους ανάλυση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για 4.086 εθελοντές δημιουργώντας 2 ομάδες: μία ομάδα με καπνιστές (1.362 άτομα) και μία ομάδα με μη καπνιστές (2.724 άτομα). Ο κάθε εθελοντής της πρώτης ομάδας αντιστοιχήθηκε με 2 άτομα στην ομάδα ελέγχου αναφορικά με το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, το ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της επιστημονικής ομάδας, το ιστορικό καπνίσματος συνδέθηκε με χειρότερη πρόγνωση από την COVID-19 λοίμωξη, ανεξαρτήτως ηλκίας, φύλου, φυλής ή ιατρικού ιστορικού. Συγκεκριμένα:

  • Οι ασθενείς με ιστορικό καπνίσματος είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο θανάτου και 39% αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης συγκριτικά με τους μη καπνιστές.
  • Αν και το κάπνισμα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ανεξαρτήτως ιατρικού ιστορικού και χρήσης φαρμάκων, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στα άτομα ηλικίας 18-59 ετών, στους καυκάσιους και τους παχύσαρκους.

«Γενικότερα οι ασθενείς που καπνίζουν συμβατικά ή ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν συνήθως και άλλα χρόνια νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο COVID-19. Ωστόσο, ο σημαντικά αυξημένος κίνδυνος που παρατηρήσαμε στην παρούσα μελέτη ήταν ανεξάρτητος από άλλα χρόνια νοσήματα ή φάρμακα. Η σύνδεση καπνίσματος και σοβαρής COVID-19 ήταν περισσότερο εμφανής στις νεότερες ηλικίες, γεγονός που δείχνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα προκειμένου να περιοριστεί το κάπνισμα σε αυτό τον πληθυσμό», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Η μελέτη μας ενισχύει τα αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι οι καπνιστές διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν από COVID-19».

Η βάση δεδομένων COVID-19 CVD Registry ξεκίνησε στην αρχή της πανδημίας με σκοπό να εξερευνήσει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και την καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την έρευνα για να εξετάσουν και τη συμβολή άλλων παραγόντων στον κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Στη βάση αυτή συμμετέχουν περισσότερα από 150 νοσοκομεία στις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή:https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/covid-19-to-kapnisma-afxanei-ton-kindyno-nosileias-kai-thanatou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τους θερινούς μήνες  στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις...

Περιστατικό ΗΦΕ (2ο):Γυναίκα με Συγκοπτικό Επεισόδιο

Σε συνέχεια του προηγούμενου περιστατικού: https://cardiologynews.gr/2022/08/10/apantisi-peristatiko-ife-1ogynaika-me-sygkoptiko-epeisodio/ Δύο εικοσιτετράωρα μετά την απόσυρση της φλεκαϊνίδης αποκαταστάθηκε εκ νέου φλεβοκομβικός ρυθμός, με...

Πανεπιστήμια: Ξεκινά ο έλεγχος για την είσοδο στα ΑΕΙ, φοιτητών, προσωπικού και διδακτικού προσωπικού

Ήδη στις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν μηχανήματα ελέγχου εισόδου. Με προσωπικές ψηφιακές κάρτες εισόδου, αυστηρούς ελέγχους, πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικές...

Ετικέτες