Αλκοόλ: Ακόμα και η Μέτρια Κατανάλωση Μπορεί να Επηρεάσει την Υγεία του Εγκεφάλου

Η κατανάλωση 7 ή περισσότερων μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα συνδέεται με αύξηση των επιπέδων σιδήρου στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που εξέτασε σχεδόν 21.000 εθελοντές. Η υπερβολική αύξηση του σιδήρου στον εγκέφαλο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Alzheimer και τη νόσο του Parkinson, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τις γνωστικές λειτουργίες, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης στο περιοδικό PLOS Medicine.

Σήμερα έρχονται στο φως όλο και περισσότερα δεδομένα που δείχνουν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου.

Στην παρούσα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με ερευνητές από όλο τον κόσμο θέλησαν να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα του σιδήρου στον εγκέφαλο.

Το δείγμα που εξετάστηκε στη μελέτη περιλαμβάνει 20.965 εθελοντές από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια οι επιστήμονες εκτίμησαν ποια είναι η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνει ο κάθε εθελοντής. Οι τελευταίοι έκαναν επίσης μαγνητική τομογραφία, ενώ 7000 έκαναν και εξετάσεις στο ήπαρ με σκοπό να εκτιμηθούν τα επίπεδα του σιδήρου. Τέλος, οι εθελοντές έκαναν αρκετές εξετάσεις για να εκτιμηθούν τα επίπεδα των γνωστικών λειτουργιών.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 55 χρόνια, ενώ το 48.6% ήταν γυναίκες. Περίπου το 2.7% δεν κατανάλωνε καθόλου αλκοόλ, ενώ η μέση κατανάλωση στο δείγμα ήταν 18 μονάδες το μήνα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 7,5 ποτήρια μπύρα ή 6 μεγάλα ποτήρια κρασί.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από 7 μονάδες την εβδομάδα συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κίνηση, τη μάθηση, την κίνηση των οφθαλμών και τα συναισθήματα. Η συσσώρευση σιδήρου σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου συνδέθηκε επίσης με έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τη συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο.

Ένας από τους περιορισμούς της έρευνας ήταν ότι χρησιμοποίησε ερωτηματολόγια για να εκτιμηθεί η κατανάλωση αλκοόλ στους εθελοντές, επομένως η πραγματική κατανάλωση μπορεί να ήταν υψηλότερη. Ωστόσο, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για δείγματα τόσο μεγάλου μεγέθους, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη.

Καθώς σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κάνει μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και μία ασθενής σύνδεση με τις γνωστικές λειτουργίες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του πληθυσμού ως σύνολο.

«Στη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της δείξαμε ότι η κατανάλωση 7 μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα συνδέεται με αύξηση των επιπέδων σιδήρου στον εγκέφαλου. Η τελευταία μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες. Η μελέτη μας έδειξε ότι οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο συνδέονται με τα επίπεδα του σιδήρου», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/alkool-akoma-kai-i-metria-katanalosi-borei-na-epireasei-tin-ygeia-tou-egkefalou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποιο το όφελος της πρώιμης επαναιμάτωσης αναλόγως της έκτασης της ισχαιμίας και της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας;

Επιμέλεια: Δημήτριος Αλεξόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Επεμβατικής Καρδιολογίας & Καρδιαγγειακή...

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του ΕΟΔΥ για το ιό Langya που βρέθηκε στην Κίνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τον νέο ιό Langya henipavirus (LayV) που ανιχνεύθηκε στην Κίνα, σύμφωνα...

Ταξίδια: Τι να προσέχετε όταν τρώτε στις διακοπές. Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε εκτός σπιτιού στον τόπο όπου παραθερίζουμε. Συμβουλές για προορισμούς εκτός αλλά και εντός Ελλάδας, από τον ΕΟΔΥ

Ετικέτες