Υπουργείο Υγείας: Έρχονται συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε 6 μήνες – Τι σχεδιάζεται

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία και τον νέο υγειονομικό χάρτη

Σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων αναμένεται να προχωρήσει σε περίπου 6 μήνες το υπουργείο Υγείας. Παρότι το σχέδιο υπάρχει ήδη έτοιμο στα «συρτάρια», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά κυρίως η κεντρική κυβέρνηση αναζητά τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο ώστε να ξεκινήσει ο νέος υγειονομικός χάρτης, που θα περιλαμβάνει διασυνδεόμενα νοσοκομεία.

Εξάλλου ένα τέτοιο σχέδιο θα ανοίξει μέτωπο με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στην πιθανότητα να περιοριστούν τα νοσοκομεία.

Πάντως το βέβαιον είναι ότι θα υπάρξει σε λίγους μήνες αλλαγή του χάρτη των νοσοκομείων της χώρας, καθώς κρίνεται από την κυβέρνηση πως πολλές νοσηλευτικές μονάδες δεν πληρούν τα κριτήρια λειτουργίας και πληρότητας.

Νοσοκομεία με χαμηλή πληρότητα
Η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της να συγχωνεύσει ορισμένα νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν σήμερα χαμηλή πληρότητα και βρίσκονται πολύ κοντά σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες.

Μάλιστα θα επικαλεστεί και έρευνες που έχουν γίνει αλλά και καταγραφές για την πληρότητα.
Λουκέτα πάντως δεν αναμένεται να μπούνε σε νοσοκομεία αλλά θα επιχειρηθεί να γίνει λειτουργική διασύνδεση. Γεγονός που σημαίνει ότι δύο νοσοκομεία θα λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση ενώ και το προσωπικό θα μπορεί να μετακινείται ώστε να καλύπτονται τα κενά.

Στην περίπτωση αυτή θα ορισθεί μία κεντρική μονάδα υγείας και τα διπλανά νοσοκομεία θα λειτουργούν συμπληρωματικά.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πόρτα εξόδου για Διοικητές Νοσοκομείων

Σύμφωνα με πηγές , ήδη από τις καταγραφές που έχουν φθάσει στο υπουργείο Υγείας διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κοντά 50 περιφερειακά νοσοκομεία, από τα 125 συνολικά, τα οποία έχουν πληρότητα κοντά στο 30%.

Με βάση το σχέδιο, οι νοσοκομειακές μονάδες με εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα θα ενταχθούν υπό την “ομπρέλα” του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής όπου και θα μετακινείται το προσωπικό. Στόχος να λειτουργούν με επάρκεια εργαζομένων όλες οι κλινικές του κεντρικού νοσοκομείου.

Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει για την υλοποίηση του σχεδίου για τον νέο υγειονομικό χάρτη, να αξιοποιήσει τον υπάρχοντα νόμο του 2011 με κάποιες πρόσθετες τροπολογίες.

Βέβαια η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης είναι οι πιθανές αντιδράσεις που θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες, γι αυτό και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν θα μπούνε λουκέτα σε νοσοκομεία απλά θα υπάρξει λειτουργική διασύνδεση.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: https://www.healthreport.gr/ypoyrgeio-ygeias-erchontai-sygchoneyseis-nosokomeion-se-6-mines-ti-schediazetai/


Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποιο το όφελος της πρώιμης επαναιμάτωσης αναλόγως της έκτασης της ισχαιμίας και της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας;

Επιμέλεια: Δημήτριος Αλεξόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Επεμβατικής Καρδιολογίας & Καρδιαγγειακή...

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του ΕΟΔΥ για το ιό Langya που βρέθηκε στην Κίνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τον νέο ιό Langya henipavirus (LayV) που ανιχνεύθηκε στην Κίνα, σύμφωνα...

Ταξίδια: Τι να προσέχετε όταν τρώτε στις διακοπές. Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε εκτός σπιτιού στον τόπο όπου παραθερίζουμε. Συμβουλές για προορισμούς εκτός αλλά και εντός Ελλάδας, από τον ΕΟΔΥ

Ετικέτες