Μυοκαρδίτιδα και Εμβόλια COVID-19: Νέα Δεδομένα

Μία νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ συγκέντρωσε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για τον κίνδυνο φλεγμονής του μυοκαρδίου (μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα) από τα mRNA εμβόλια της COVID-19.

Η ανάλυση αυτή εξέτασε δεδομένα για περισσότερα από 8.000 περιστατικά σε 46 χώρες και επιβεβαίωσε ότι η επιπλοκή αυτή είναι πράγματι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρούς άνδρες λίγο μετά τη 2η δόση. Επίσης εμφανίζεται συχνότερα μετά το εμβόλιο της Moderna συγκριτικά με αυτό της Pfizer.

Η ίδια ανάλυση υποστηρίζει ότι, αν και τα περιστατικά είναι σχετικά ήπια, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι χαμηλότερος όταν η δεύτερη δόση χορηγείται με διαφορά 30 ημερών ή περισσότερο από την πρώτη.

Τόσο η μυοκαρδίτιδα όσο και η περικαρδίτιδα είναι σπάνιες, αλλά σοβαρές νόσοι που εμφανίζονται συνήθως μετά από μία ιογενή λοίμωξη. Μετά την έναρξη της μαζικής χορήγησης των mRNA εμβολίων παρατηρήθηκαν ορισμένα περιστατικά των παραπάνω επιπλοκών, με αποτέλεσμα αρκετοί φορείς να αρχίσουν έρευνες προκειμένου να εκτιμηθεί η συχνότητά τους.

Από τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας από τα mRNA εμβόλια ήταν υψηλότερα στους άνδρες νεαρής ηλικίας (50-139 περιστατικά ανά 1.000.000 δόσεις στις ηλικίες 12-17 και 28-147 περιστατικά ανά 1.000.000 δόσεις στις ηλικίες 18-29).

Στα παιδιά 5-11 ετών και στις γυναίκες 18-29 ετών τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβόλιο της Pfizer είναι κάτω από 20 ανά 1.000.000 δόσεις.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι για τις ηλικίες 18-29 ετών, τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας είναι υψηλότερα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Moderna, ενώ για τις ηλικίες 12-39 ο κίνδυνος της επιπλοκής μπορεί να περιοριστεί σημαντικά αν η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από 30 ημέρες ή περισσότερο.

Με βάση την παραπάνω παρατήρηση, η επιστημονική ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι πιθανώς θα πρέπει να παραταθεί το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις, ιδιαίτερα στα άτομα νεαρής ηλικίας.

Τόνισαν επίσης ότι από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με την τρίτη δόση, αλλά ούτε τι ισχύει για τους ασθενείς με ιστορικό μυοκαρδίτιδας. Αν και στους περισσότερους ασθενείς που παρουσιάζουν μυοκαρδίτιδα, η τελευταία υποχωρεί άμεσα, θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει μακροπρόθεσμα, όπως τόνισε η ομάδα.

«Καθώς η πανδημία της COVID-19 μπαίνει στον 3ο χρόνο είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη συχνότητα της μυοκαρδίτιδας, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες και στους ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για τη χορήγηση της τρίτης και της τέταρτης δόσης», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Eπιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/myokarditida-kai-emvolia-covid-19-nea-dedomena/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τους θερινούς μήνες  στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις...

Περιστατικό ΗΦΕ (2ο):Γυναίκα με Συγκοπτικό Επεισόδιο

Σε συνέχεια του προηγούμενου περιστατικού: https://cardiologynews.gr/2022/08/10/apantisi-peristatiko-ife-1ogynaika-me-sygkoptiko-epeisodio/ Δύο εικοσιτετράωρα μετά την απόσυρση της φλεκαϊνίδης αποκαταστάθηκε εκ νέου φλεβοκομβικός ρυθμός, με...

Πανεπιστήμια: Ξεκινά ο έλεγχος για την είσοδο στα ΑΕΙ, φοιτητών, προσωπικού και διδακτικού προσωπικού

Ήδη στις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν μηχανήματα ελέγχου εισόδου. Με προσωπικές ψηφιακές κάρτες εισόδου, αυστηρούς ελέγχους, πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικές...

Ετικέτες