ΠΟΥ: Πως εξελίσσεται διεθνώς η οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά

Ο ΠΟΥ κατέγραψε σε 35 χώρες σε πέντε περιφέρειες 1010 πιθανά κρούσματα σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, τα οποία πληρούν τον ορισμό του κρούσματος του ΠΟΥ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι.

Σχεδόν σε διάστημα ενός μήνα προστέθηκαν  90 νέα πιθανά κρούσματα και τέσσερις επιπλέον θάνατοι. Επιπλέον, δύο νέες χώρες, το Λουξεμβούργο και η Κόστα Ρίκα, ανέφεραν πιθανά κρούσματα. Έρευνα διενεργείται για τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας το 2022 σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε έτη.

Τα προαναφερόμενα περιστατικά εντοπίστηκαν συνολικά  το χρονικό διάστημα μεταξύ της 5ης Απριλίου και της 8ης Ιουλίου 2022. Αυτά περιλαμβάνουν νέα και αναδρομικά εντοπισμένα κρούσματα από την 1η Οκτωβρίου 2021, τα οποία ανταποκρίνονται στον ορισμό του κρούσματος του ΠΟΥ. Υπάρχουν τρεις επιπλέον χώρες που έχουν αναφέρει κρούσματα τα οποία εκκρεμεί η ταξινόμησή τους και δεν περιλαμβάνονται στον αθροιστικό αριθμό πιθανών κρουσμάτων. Από τα πιθανά κρούσματα, 46 (5%) παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις.

Σχεδόν τα μισά (48%) από τα πιθανά κρούσματα έχουν αναφερθεί από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ (21 χώρες που ανέφεραν 484 κρούσματα), συμπεριλαμβανομένων 272 κρουσμάτων (27% των συνολικών κρουσμάτων) από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (Ηνωμένο Βασίλειο) (Πίνακας 1, Σχήμα 2). Ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός πιθανών κρουσμάτων έχει αναφερθεί από την Περιφέρεια της Αμερικής (n=435, συμπεριλαμβανομένων 334 κρουσμάτων (33% των παγκόσμιων κρουσμάτων) από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής), ακολουθούμενη από την Περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού (n=70), την Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ασίας (n=19) και την Περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου (n=2). 17 χώρες αναφέρουν περισσότερα από πέντε πιθανά κρούσματα. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να υποεκτιμάται, εν μέρει λόγω των περιορισμένων συστημάτων ενισχυμένης επιτήρησης που υπάρχουν. Ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αλλάξει καθώς θα διατίθενται περισσότερες πληροφορίες και επαληθευμένα στοιχεία.

Ο αδενοϊός εξακολουθεί να είναι το πιο συχνά ανιχνευόμενο παθογόνο μεταξύ των περιπτώσεων με διαθέσιμα στοιχεία. Στην ευρωπαϊκή περιοχή, ο αδενοϊός ανιχνεύθηκε με PCR στο 52% των περιπτώσεων (193/368) με διαθέσιμα αποτελέσματα (βλ. παράρτημα). Στην Ιαπωνία, ο αδενοϊός ανιχνεύθηκε στο 9% των περιπτώσεων (5/58) με γνωστά αποτελέσματα. Λόγω της περιορισμένης επιτήρησης του αδενοϊού στις περισσότερες χώρες, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εάν τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά στον πληθυσμό.

Ο SARS-CoV-2 έχει ανιχνευθεί σε ορισμένα περιστατικά, ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τα ορολογικά αποτελέσματα είναι περιορισμένα. Στην ευρωπαϊκή περιοχή, ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε με PCR στο 16% των περιπτώσεων (54/335) με διαθέσιμα αποτελέσματα (βλ. παράρτημα). Προκαταρκτικές εκθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε στο 8% των περιπτώσεων (15/197) με διαθέσιμα αποτελέσματα. Στην Ιαπωνία, ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε επίσης στο 8% των περιπτώσεων (5/59) με διαθέσιμα αποτελέσματα. Αυτά τα ποσοστά ενδέχεται να αλλάξουν καθώς διατίθενται νέα δεδομένα.

Πηγή: https://virus.com.gr/poy-pos-kineitai-diethnos-i-oxeia-ipatitida-agnostis-aitiologias-se-paidia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πως θα βελτιωθούν οι μεταμοσχέυσες στην Ελλάδα- Διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Ώθηση στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις επιχειρεί να φέρει η διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με τίτλο «Βελτιώνοντας τις Διαδικασίες και την Ποιότητα των...

Μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης με ψηφιακή υγεία

Διαρθρωτικά μέτρα για έλεγχο της κατανάλωσης και πρόσθετη χρηματοδότηση στην υγεία για κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης...

Ανεύρυσμα: Οι τύποι, τα συμπτώματα και οι 4 παράγοντες που «μαρτυρούν» πιθανή ρήξη

Το ανεύρυσμα είναι μια διογκωμένη περιοχή στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διεύρυνση σε σχέση με...

Ετικέτες