ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΟΣΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Ο4.5 ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΟΣΗΣΗΣ!

Ο ανοσολόγος Eric Topol στη Καλιφόρνια  επισημαίνει πάντα έγκαιρα τους νέους κινδύνους στην πανδημία. Τα δεδομένα της  πρόσφατης προδημοσίευσης για τις επαναμολύνσεις με τα στελέχη Όμικρον 4 και 5 δείχνουν ότι αυτές αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο που προκύπτει μετά την πρώτη μόλυνση, συνεισφέροντας σε πρόσθετους κινδύνους νοσηλείας, θνησιμότητας από κάθε αιτία (αναπνευστικές, καρδιαγγειακές διαταραχές, διαταραχές πήξης και αιματολογικές διαταραχές, διαβήτης, κόπωση, γαστρεντερικές διαταραχές.  νεφρικές διαταραχές, διαταραχές ψυχικής υγείας, μυοσκελετικές διαταραχές και νευρολογικές διαταραχές). Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα εμφανής σε όσους είναι ανεμβολίαστοι, είχαν μόνο 1 ή 2 δόσεις πριν από τη δεύτερη μόλυνση. Ο κίνδυνος είναι πιο έντονος στην οξεία φάση της λοίμωξης, αλλά παραμένει μέχρι και 6 μήνες μετά την επαναμόλυνση. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν την άμεση ανάγκη νέων στρατηγικών για την πρόληψη της επαναμόλυνσης: νέα εμβόλια κατά των Ο4,5 (τα επικαιροποιημένα για το Ο1 δεν αρκούν), ρινικά εμβόλια για την αποφυγή εισόδου-εξόδου του ιού στον οργανισμό, ευρύτερη χρήση αντιικών φαρμάκων για την προστασία των επιβαρυμένων (πάντα με την απαραίτητα φειδώ για την αποφυγή ανθεκτικών στελεχών) και βέβαια ευρύτερη χρήση της μάσκας ΚΝ95 για την αποφυγή της επαναλοίμωξης.

Είναι ανησυχητικό ότι τα στελέχη Όμικρον 4,5 διαφεύγουν σημαντικά από την ανοσία ακόμη και του Όμικρον 1, αυξάνοντας τις επαναμολυνσεις. Ο ιός είναι εδώ, η πανδημία επίσης. Προσοχή!

Οι σχετικές δημοσιεύσεις:
– Επαναμολυνσεις:
https://www.researchsquare.com/article/rs-1749502/v1
– Τα Όμικρον 4.5 διαφεύγουν σημαντικά της ανοσίας
https://www.nature.com/articles/s41586-022-04980-y

Επιμέλεια: Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Άτμισμα ( e -τσιγάρο) στους Εφήβους!!!Προειδοποιήσεις από την American Heart Association

Πρόσφατα σε ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά της Καρδιολογίας,το Circulation Research, δημοσιεύθηκαν οι θέσεις της AmericanHeart Association για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Φορείς ΠΦΥ: Τελεσίγραφο σε Πλεύρη- Έως 7 Ιουλίου ενημέρωση για τα μέτρα διάδωσης

Ζήτημα επιβίωσης  θέτουν φορείς της ΠΦΥ σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας εάν δεν επιλυθούν εντός του μηνός εκκρεμότητες σχετικά με το claw back. Σε...

Πως ο SARS-CoV-2 επιδρά στην ανδρική γονιμότητα

Ερευνητές  προσπάθησαν να εστιάσουν περισσότερο στις επιπτώσεις του COVID-19 στo ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, διενεργώντας αρκετές έρευνες, αλλά μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα. Μετά-ανάλυση μελετών...

Ετικέτες