Η μεγαλύτερη ανάλυση των δεδομένων COVID-19: Θάνατοι δεν είχαν αποδοθεί στον ιό

Την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τους θανάτους από  Covid-19  επιχείρησε να δώσει μια νέα μεγάλη μελέτη  ερευνητών του University College του Λονδίνου. Με πληθυσμό   57 εκατομμύρια ανθρώπους η μεγάλη μελέτη  δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Digital Health».

Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν πολλαπλά σύνολα δεδομένων από εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις, νοσηλείες και θανάτους, σύμφωνα με το medicalexpress.com. Στόχος ήταν να διερευνηθεί  η εξέλιξη της υγείας των ασθενών στο εθνικό σύστημα της Βρετανίας (NHS) μέσα στην υγειονομική κρίση.

Τα ευρήματα

  • 486 θάνατοι προέκυψαν σε διάστημα 28 ημερώναπό τη διάγνωση των ασθενών, αλλά δεν ανέφεραν την COVID-19 ως αιτία θανάτου.
  • 884διαγνώσεις COVID-19 εντοπίστηκαν στα αρχεία θανάτου οι οποίες όμως δεν είχαν καταγραφεί στα αρχεία υγείας.
  • Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών έλαβαν αναπνευστική υποστήριξη εκτός ΜΕΘ, προκαλώντας υψηλότερα ποσοστά θανάτων κατά τα πρώτα δυο κύματα της πανδημίας.
  • Οι συγγραφείς τονίζουν ότι αυτή η διαπίστωση καταδεικνύει την ανάγκη επανεσχεδιασμού του συστήματος ΜΕΘ σε περίπτωση μελλοντικών πανδημιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την παράμετρο της χρονικής εξέλιξης   για το πώς η λοίμωξη αλλάζει. Επιδίωξη τους ήταν να ενισχύσουν τα κέντρα λήψη αποφάσεων για την  καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας  covid-19 αλλά και ενδεχόμενων μελλοντικών κρίσεων.  Στην προσπάθεια αυτή έδωσαν έμφαση σε μοτίβα στην πορεία των ασθενών, ενώ παράλληλα εξέτασαν παράγοντες όπως  είναι η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα επέτρεψε ένα άλλο επίπεδο ανάλυσης. Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν δεδομένα που δεν ήταν τόσο εμφανή.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς από μη λευκές εθνικότητες είχαν μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ μόλυνσης και θανάτου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ομάδες αυτές μπορεί να είχαν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις δοκιμών και υγειονομικής περίθαλψης αργότερα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.

Η έρευνα διεξήχθη με ασφάλεια σε ένα αξιόπιστο ερευνητικό περιβάλλον από τα μέλη της κοινοπραξίας CVD-COVID-UK, ενός εμβληματικού έργου του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία (NIHR) και του British Heart Foundation (BHF), με επικεφαλής το Κέντρο Επιστήμης Δεδομένων του BHF, τμήμα του Health Data Research UK.

Η καθηγήτρια Cathie Sudlow, διευθύντρια του BHF Data Science Centre τόνισε πως «η ταχεία και αξιόπιστη πρόσβαση σε δεδομένα υγείας ήταν απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Μέχρι τώρα, τα δεδομένα αυτά ήταν κλειδωμένα σε απομονωμένους οργανισμούς, όπου είναι σχεδόν αδύνατο να αναλυθούν αρμονικά». Πλέον συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες  αλλάζουν το μέλλον χρήσης δεδομένων υγείας για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Ο καθηγητής Σπύρος Δεναξάς του UCL, συγγραφέας της μελέτης επεσήμανε ότι «συνδέοντας τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας σε εθνική κλίμακα, μπορέσαμε να εντοπίσουμε μοτίβα και πορείες ασθενών στην πανδημία, οι οποίες διαφορετικά θα παρέμεναν κρυμμένες σε μικρότερα σύνολα δεδομένων. Η συνεχής, ασφαλής πρόσβαση στα εξαιρετικά δεδομένα που κατέχει το NHS είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή έρευνας δεδομένων υγείας υψηλής ποιότητας και τη βελτίωση της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών».

Πηγή: https://virus.com.gr/i-megalyteri-analysi-ton-dedomenon-covid-19-thanatoi-den-eichan-apodothei-ston-io/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Άτμισμα ( e -τσιγάρο) στους Εφήβους!!!Προειδοποιήσεις από την American Heart Association

Πρόσφατα σε ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά της Καρδιολογίας,το Circulation Research, δημοσιεύθηκαν οι θέσεις της AmericanHeart Association για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Φορείς ΠΦΥ: Τελεσίγραφο σε Πλεύρη- Έως 7 Ιουλίου ενημέρωση για τα μέτρα διάδωσης

Ζήτημα επιβίωσης  θέτουν φορείς της ΠΦΥ σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας εάν δεν επιλυθούν εντός του μηνός εκκρεμότητες σχετικά με το claw back. Σε...

Πως ο SARS-CoV-2 επιδρά στην ανδρική γονιμότητα

Ερευνητές  προσπάθησαν να εστιάσουν περισσότερο στις επιπτώσεις του COVID-19 στo ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, διενεργώντας αρκετές έρευνες, αλλά μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα. Μετά-ανάλυση μελετών...

Ετικέτες