Μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε 15 κέντρα σε 11 πόλεις της Ελλάδας

Μόνο 30% των υπερτασικών στην χώρα μας είναι καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 17η Μαΐου πραγματοποιείται πρόγραμμα με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό τον μήνα Μάιο.

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες πραγματοποιούνται από τη Διεθνή ΕταιρείαΥπέρτασης, η οποία υλοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month) διεθνώς.  Στην Ελλάδα το πρόγραμμα άρχισε στις 16 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 ατόμων. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε 15 κέντρα σε 11 πόλεις, στην Αθήνα (εμπορικό κέντρο «Avenue», υπεύθυνος καθηγητής Γ. Στεργίου), στη Θεσσαλονίκη (εμπορικό κέντρο «Πλατεία», υπεύθυνος καθηγητής Μ. Δούμας), στην Πάτρα (καθηγητής Δ. Γούμενος, αναπλ. καθηγητής Ε Παπαχρήστου), στα Ιωάννινα (καθηγητής Χ. Μηλιώνης), Ηράκλειο (Μ. Μαρκέτου, Ι. Παπαδάκης), Βόλο (Β. Σαράκης), Καβάλα (Ξ. Κροκίδης), Καλαμάτα (Ε. Μάκαρης), Λαμία (Λ. Λαναράς), Τρίπολη (Γ. Νικήτας) και Χανιά (Σ. Μαραγκουδάκης).

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα υπό την ευθύνη του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργο Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Το πρόγραμμα ΜΜΜ στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης με πρόεδρο τον Θωμά Μακρή, Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» στην Αθήνα. Στο ΜΜΜ 2022 στην Αθήνα  λαμβάνουν μέρος πολλά μέλη Ιατρικών Σχολών και γιατροί του ΕΣΥ, καθώς πολλοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί.

Επιδίωξη αποτελεί η ενεργοποίηση του γενικού πληθυσμού στη σημασία της υπέρτασης ως κύριου τροποποιήσιμου παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια (κυρίως στεφανιαία νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική αρτηριοπάθεια). Επίσης, σκοπός είναι να προωθηθεί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς και η ανακάλυψη πολλών αδιάγνωστων και αρρύθμιστων περιπτώσεων.

Ενδεικτικό είναι πως  σε μετρήσεις της πίεσης στην Ελλάδα από την Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ την περίοδο 2015-2016 διαπιστώθηκε ότι  40% των  6.000 ενήλικων συμμετεχόντων σε όλη την Ελλάδα  είχαν υπέρταση (περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες), 32% των υπερτασικών ήταν αδιάγνωστοι και 35% ήταν διαγνωσμένοι αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους. Τελικά μόνο 30% των υπερτασικών στην χώρα μας ήταν καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί φάνηκε να έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση. Για την άριστη ρύθμιση της πίεσης  αρκεί ένα απλό δοσολογικό σχήμα με  μια φορά την ημέρα. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων εξατομικευμένο για κάθε ασθενή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα συνυπάρχοντα προβλήματά του. Στόχος είναι η μέγιστη προστασία χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγή: https://virus.com.gr/metriseis-artiriakis-piesis-se-15-kentra-se-11-poleis-tis-elladas/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΟΔΥ -2 χρόνια Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ): Το κράτος είναι σε θέση να οργανώσει αξιόπιστες δομές για τη διαχείριση κρίσεων»

Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε εκδήλωση για την συμπλήρωση δύο χρόνων δράσεων των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ). Κατά...

Ο ΕΜΑ ξεκινά αξιολόγηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου «Imvanex» κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε αξιολόγηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς «Imvanex»...

Παρακεταμόλη και Υπέρταση

Κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης ενέχει η καθημερινή χρήση παρακεταμόλης όπως φανερώνουν μελέτες. Προσοχή συνιστάται ιδιαίτερα σε όσους έχουν ήδη αρτηριακή πίεση. Λόγω  των αναλγητικών...

Ετικέτες