ECDC:Πόσα είναι τα επιβεβαιωμένα περιστατικά παιδιών με ηπατίτιδα στην Ευρώπη

O αριθμός των παιδιών με ηπατίτιδα στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 102 με 106 από τον πρώτο συναγερμό απο Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022, σύμφωνα με το ECDC. Οι υγειονομικές αρχές  εξετάζουν πιθανά κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά από διάφορες χώρες παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα κρούσματα που εντοπίστηκαν αποτελούν μέρος μιας πραγματικής αύξησης σε σύγκριση με το βασικό ποσοστό ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά. Η αιτιολογία και οι παθογενετικοί μηχανισμοί της νόσου εξακολουθούν να διερευνώνται. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαπιστωθεί πιθανή συσχέτιση με τρέχουσα λοίμωξη από αδενοϊό, αλλά και άλλες υποθέσεις και πιθανοί συμπαράγοντες βρίσκονται υπό διερεύνηση. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να αναφέρονται ως σποραδικά μη συνδεδεμένα κρούσματα.

Το ECDC παρουσιάζει έκθεση με επικαιροποίηση των πιθανών των στοιχείων των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) και παγκοσμίως. Ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ αναφέρθηκαν σύμφωνα με τον ορισμό των κρουσμάτων του ECDC/ΠΟΥ, τα παγκόσμια κρούσματα συλλέγονται μέσω ελέγχου των επίσημων δικτυακών τόπων και των πηγών των μέσων ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικοί ορισμοί κρουσμάτων.

Οι ειδικοί ορίζουν τα κρούσματα στην Ευρώπη ως άτομα που παρουσιάζουν οξεία ηπατίτιδα (μη ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E) με ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή τρανσαμινάση αλανίνης (ALT) άνω των 500 IU/L, το οποίο είναι ηλικίας 16 ετών ή νεότερο, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Στην περίπτωση σύνδεσης με την επινεφρίνη, το άτομο που παρουσιάζει οξεία ηπατίτιδα (μη ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E*) οποιασδήποτε ηλικίας, το οποίο είναι στενή επαφή με πιθανό κρούσμα από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 3 Μαΐου 2022, η UKHSA διερευνούσε συνολικά 163 αναφορές για παιδιά, ηλικίας κάτω των 16 ετών, με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Από αυτές τις περιπτώσεις, 11 παιδιά έχουν λάβει μεταμόσχευση ήπατος. Μια δεύτερη λεπτομερής τεχνική ενημέρωση σχετικά με τις έρευνες μεταξύ των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύθηκε από την UKHSA στις 6 Μαΐου 2022. Λίγες μέρες αργότερα στις 10 Μαΐου 2022, εξετάζονται 181 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας μεταξύ παιδιών.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί:

 • Αργεντινή 8,
 • Βραζιλία 16,
 • Καναδά 7,
 • Κόστα Ρίκα 2,
 • την Ινδονησία 15,
 • Ισραήλ 12,
 • Ιαπωνία 7,
 • Παναμά 1,
 • Παλαιστίνη 1,
 • Σερβία 1,
 • Σιγκαπούρη 1,
 • Νότια Κορέα 1 και
 • Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον 109.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως είναι περίπου 450, συμπεριλαμβανομένων 11 θανάτων που αναφέρθηκαν από την Ινδονησία 5, την Παλαιστίνη 1 και τις Ηνωμένες Πολιτείες 5.

Στις 3 Μαΐου 2022, τα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τις αρχές δημόσιας υγείας ανέφεραν το θάνατο ενός παιδιού οκτώ ετών με οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας στην Παλαιστίνη. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν πρόκειται για το ίδιο παιδί που είχε διαγνωστεί την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιβεβαίωση του περιστατικού αυτού εκκρεμεί.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, στις 28 Απριλίου 2022, το ECDC δημοσίευσε μια ταχεία εκτίμηση κινδύνου. Το ECDC καθιέρωσε την αναφορά δεδομένων βάσει περιστατικών για περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).

Πηγή: https://virus.com.gr/posa-einai-ta-epioeoaiomena-peristatika-paidion-me-ipatitida-stin-eyropi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

“ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 26.05.2022

PP31 Συνάδελφοι(σες) Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του  αξέχαστου συναδέλφου Συμεωνίδη...

Ηλεκτρονικές οι διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία – Πώς θα παίρνουμε τα αποτελέσματα

Σε μία άλλη «ηλεκτρονική» εποχή φαίνεται ότι επιχειρείται να περάσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού βήμα - βήμα γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθούν κάποιες...

CDC: Σε ποιους συστήνει ξανά τη χρήση μάσκας – Νέες οδηγίες

Το CDC καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς...

Ετικέτες