SOS εκπέμπεται σε επιστολή φορέων της ΠΦΥ προς τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών προειδοποιώντας ότι ο κλάδος τους πνέει τα λοίσθια. Κούρεμα του claw back ζητούν καθώς και κατάργηση της προείσπραξης του τρέχοντος έτους.

Το συντονιστικό όργανο των φορέων απευθύνθηκε στον  κ. Σκυλακάκη για την εξτρά χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του 2022,  καθώς όλες οι προσπάθειες έχουν ναυαγήσει μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, τονίζεται πως με το υφιστάμενο καθεστώς το βάρος πέφτει στις πλάτες των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, μέσω του claw back που τους επιβάλλεται, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «τελικά πληρώνουν τις εξετάσεις του Έλληνα πολίτη».

Κάνοντας λόγο για υφαρπαγή της αμοιβής εργαζομένων το συντονιστικό όργανο επιρρίπτει ευθύνες για την περικοπή χρημάτων από τις πληρωμές  στην τακτική του ΕΟΠΥΥ. «Μονομερώς το κράτος εφάρμοσε την μέθοδο της περικοπής των αμοιβών των παρόχων υγείας από το 2013, ως έκτακτο μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής και από τότε πολλοί πάροχοι έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, εξανιστάμενοι για το δίκαιο αίτημά τους, να πληρώνονται δηλαδή για τις εξετάσεις που εκτελούν» διαμαρτύρονται οι φορείς.

Πλάτη έβαλαν, όπως τονίζουν τα τελευταία δυο έτη της πανδημίας, όταν οι πολίτες φοβόντουσαν να εξεταστούν στα νοσοκομεία. «SOS» στέλνουν οι φορείς της ΠΦΥ για την βιωσιμότητά τους τονίζοντας ότι «είμαστε με χρέη ως το λαιμό».

Επί του θέματος προτείνουν τα εξής:

1) Έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού στο σημείο όπου οι πάροχοι θα απορροφούν claw back με maximum ποσοστό 10% με στόχο την πλήρη εξάλειψή του και

2) Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων, προτείνουμε την εφαρμογή του plafond ανά διοικητική περιφέρεια ανά μήνα, το οποίο θα επιμερίζεται ισόποσα ανά εβδομάδα του μήνα, ώστε να μην εξαντλείται το ποσό στις πρώτες 15 μέρες του μήνα. Όταν θα εξαντλείται το budget οι ασθενείς θα προσέρχονται στις δημόσιες δομές να εκτελούν τις εξετάσεις τους.

Το συντονιστικό όργανο υποστηρίζει «πως με την παράλληλη εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων» η ζήτηση των διαγνωστικών εξετάσεων θα μειωθεί καθώς και η «προκλητή ζήτηση διαγνωστικών εξετάσεων». Ειδικότερα, οι φορείς της ΠΦΥ ζητούν «το κούρεμα του τεχνητού χρέους που δημιούργησε ο ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της αδυναμίας του να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και το φόρτωσε στις πλάτες των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών!».  Ακολουθώντας το παράδειγμα κουρέματος οφειλών οι ίδιοι ζητούν κούρεμα του τεχνητού χρέους και την κατάργηση της προείσπραξης του claw back του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι αυτή περικόπτει «έως και το 60% από τις πληρωμές των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, συνυπολογίζοντας και τις περικοπές που κάνει ο ΕΟΠΥΥ για να «ξεχρεώσει» το τεχνητό χρέος που τους δημιούργησε ο ίδιος ο Οργανισμός».

Πηγή: https://virus.com.gr/sos-ekpempetai-se-epistoli-foreon-tis-pfy-pros-ton-anapliroti-yp-oikonomikon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

“ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 26.05.2022

PP31 Συνάδελφοι(σες) Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του  αξέχαστου συναδέλφου Συμεωνίδη...

Ηλεκτρονικές οι διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία – Πώς θα παίρνουμε τα αποτελέσματα

Σε μία άλλη «ηλεκτρονική» εποχή φαίνεται ότι επιχειρείται να περάσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού βήμα - βήμα γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθούν κάποιες...

CDC: Σε ποιους συστήνει ξανά τη χρήση μάσκας – Νέες οδηγίες

Το CDC καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς...

Ετικέτες