Προσοχή στον συνδυασμό της ιβουπροφαίνης με αυτά τα φάρμακα: Πιθανή μόνιμη βλάβη στα νεφρά!

Όποιοι παίρνουν κάποιο διουρητικό και έναν αναστολέα του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RSA) για την υπέρταση θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην λήψη ιβουπροφαίνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  • Τα διουρητικά και οι αναστολείς RSA συνταγογραφούνται συνήθως μαζί ως φάρμακα για άτομα με υπέρταση και διατίθενται με διάφορες εμπορικές ονομασίες φαρμακευτικών προϊόντων.
  • Τα παυσίπονα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή στα περισσότερα φαρμακεία.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Waterloo εφάρμοσαν μέθοδο προσομοίωσης σε υπολογιστή για να κάνουν δοκιμές φαρμάκων και να μοντελοποιήσουν τις αλληλεπιδράσεις των τριών φαρμάκων ως προς τον αντίκτυπό τους στους νεφρούς.

Διαπίστωσαν ότι σε άτομα με συγκεκριμένα ιατρικά προφίλ, ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική βλάβη, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμη.

Δεν είναι ότι όλοι όσοι τυχαίνει να παίρνουν αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων θα έχουν προβλήματα, είπε η Anita Layton, καθηγήτρια εφαρμοσμένων μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Waterloo και ειδική στην μαθηματική βιολογία και την ιατρική. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι προκαλούν  αρκετό πρόβλημα, ώστε πρέπει να είστε προσεκτικοί, επισήμανε.

Οι προσομοιωμένες σε υπολογιστή δοκιμές φαρμάκων μπορούν γρήγορα να παράγουν αποτελέσματα, που διαρκούν πολύ περισσότερο στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η δρ. Layton και η ομάδα της χρησιμοποιούν τα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών, για να δώσουν στους ιατρούς ένα “προβάδισμα” σε θέματα όπως οι επιπλοκές των φαρμάκων.

Η έρευνα, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί επίσης να απευθυνθεί άμεσα σε πολλούς ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση και μπορεί να αναζητήσουν ένα παυσίπονο με ιβουπροφαίνη χωρίς να το σκεφτούν πολύ.

“Τα διουρητικά είναι μια οικογένεια φαρμάκων που κάνουν το σώμα να συγκρατεί λιγότερο νερό”, είπε η δρ. Layton. «Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την οξεία νεφρική βλάβη και στη συνέχεια ο αναστολέας RAS και η ιβουπροφαίνη πλήττουν τα νεφρά ολοκληρώνοντας ένα τριπλό χτύπημα. Εάν παίρνετε αυτά τα φάρμακα για την υπέρταση και χρειάζεστε ένα παυσίπονο, αντί για ιβουπροφαίνη σκεφτείτε να πάρετε ακεταμινοφαίνη», διευκρίνισε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Mathematical Biosciences.

Πηγή: https://www.sciencedaily.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/prosochi-ston-syndyasmo-tis-ivouprofainis-me-afta-ta-farmaka-pithani-monimi-vlavi-sta-nefra/154833/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

“ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 26.05.2022

PP31 Συνάδελφοι(σες) Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του  αξέχαστου συναδέλφου Συμεωνίδη...

Ηλεκτρονικές οι διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία – Πώς θα παίρνουμε τα αποτελέσματα

Σε μία άλλη «ηλεκτρονική» εποχή φαίνεται ότι επιχειρείται να περάσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού βήμα - βήμα γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθούν κάποιες...

CDC: Σε ποιους συστήνει ξανά τη χρήση μάσκας – Νέες οδηγίες

Το CDC καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς...

Ετικέτες