Σε ιδιώτες οι διακομιδές ασθενών μετά το εξιτήριο

Με απόφαση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής ανατίθενται σε ιδιωτικά ασθενοφόρα οι διακομιδές νοσηλευόμενων που έλαβαν εξιτήρια ή μετέβησαν στο νοσοκομείο για  εξετάσεις κ.ά. Οι δευτερογενείς διακομιδές θα εξυπηρετούνται  από ιδιώτες έως τις 15 Μαΐου, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης.

Η μίσθωση πέντε ιδιωτικών ασθενοφόρων για την κάλυψη του νομού Αττικής αποφασίστηκε κατόπιν προσφοράς και της πλήρωσης συγκεκριμένων προδιαγραφών, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της 1ης ΥΠΕ. Με κόστος ανάθεσης είναι 100.000 ευρώ τα ασθενοφόρα θα κατανέμονται ως εξής: δυο ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, δυο στο Σισμανόγλειο και  ένα στο Ιπποκράτειο. Τα συγκεκριμένα ασθενοφόρα θα εξυπηρετούν από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα συγκεκριμένα ασθενοφόρα θα χρησιμοποιούνται και για διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία για εξετάσεις και την επιστροφή στο νοσοκομείο νοσηλείας. Με αυτά θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά non-covid περιστατικά.

Κατά την συμφωνία προβλέπεται ότι το ασθενοφόρο θα είναι στελεχωμένο με οδηγό -διασώστη και νοσηλευτή διασώστη αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο προγραμματισμός των δρομολογίων θα γίνεται από το ΕΚΑΒ. Εκτιμάται ότι ο χρόνος απόκρισης για όσους λαμβάνουν εξιτήρια πλέον θα είναι εντός δυο ωρών μετά την ειδοποίηση της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ.

Στόχος είναι η ανακούφιση των ασθενών που ζητούν παροχή υπηρεσιών από τα νοσοκομεία και αναμένουν ώρες για να εξυπηρετηθούν. Με την κίνηση αυτή το κόστος της επιστροφής τους στο σπίτι δεν επιβαρύνει την τσέπη τους, αλλά το δημόσιο. Μέχρι σήμερα εάν ο νοσηλευόμενος ή ο επαναξεταζόμενος δεν διέθετε πόρους για την δαπάνη ενός ιδιωτικού ασθενοφόρου θα έπρεπε να επωμιστεί  πολύωρη αναμονή για να εξυπηρετηθεί από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Χαρακτηριστικά το φαινόμενο του ελλείματος ασθενοφόρων  για την εξυπηρέτηση τέτοιων περιπτώσεων έχει περιγράψει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ,Μ. Γιαννίκος σημειώνοντας ότι  στην Αττική τις καθημερινές διαθέτει μόλις 8 έως 9 ασθενοφόρα για τις δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια, εξετάσεις), τα οποία δεν επαρκούν. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20.  Μάλιστα, έχει καταγραφεί ότι στα περιφερειακά νοσοκομεία  οι ασθενείς περιμένουν μέχρι και τρεις ημέρες μετά το εξιτήριο  στη κλινική  που νοσηλεύονταν για να τους παραλάβει το ΕΚΑΒ.  Μόνο όσοι μπορούσαν να διαθέσουν ίδιους πόρους απευθυνόταν στα «στα λεγόμενα  λευκά ταξί που είναι  ιδιωτικά ασθενοφόρα, και γίνεται η μεταφορά τους  πληρώνοντας υψηλό κόμιστρο». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έχει διαμαρτυρηθεί για την τακτική υπουργών  «αντί να ενισχύσουν το τμήμα αυτό του ΕΚΑΒ με προσωπικό και ασθενοφόρα οχήματα ή να προσλάβουν οδηγούς-πληρώματα ασθενοφόρου στα νοσοκομεία, νομοθέτησαν (Άρθρο 51 του Ν. 4825/2021)  την δυνατότητα συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων για εξιτήρια και επανεξετάσεις».  Μέχρι σήμερα όποιος είχε χρήματα καλούσε ιδιωτικό ασθενοφόρο με δικά του χρήματα. Οποιος δεν είχε οικονομική δυνατότητα περίμενε με τις ώρες ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Πηγή: https://virus.com.gr/se-idiotes-oi-diakomides-asthenon-meta-to-exitirio/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

“ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 26.05.2022

PP31 Συνάδελφοι(σες) Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του  αξέχαστου συναδέλφου Συμεωνίδη...

Ηλεκτρονικές οι διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία – Πώς θα παίρνουμε τα αποτελέσματα

Σε μία άλλη «ηλεκτρονική» εποχή φαίνεται ότι επιχειρείται να περάσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού βήμα - βήμα γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθούν κάποιες...

CDC: Σε ποιους συστήνει ξανά τη χρήση μάσκας – Νέες οδηγίες

Το CDC καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς...

Ετικέτες