Γ. Μπολέτης: Γιατί οι μεταμοσχευμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε εμβόλια και θεραπείες για την Covid19

Η ανταπόκριση για τους μεταμοσχευμένους στην τρίτη και τέταρτη δόση του εμβολίου είναι το πολύ 60% και μάλιστα με χαμηλότερο τίτλο αντισωμάτων, οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό. Που εκτός των άλλων, μετά βεβαιότητας σημαίνει ότι με τον υποδιπλασιασμό που έχουν αυτά τα αντισώματα, θα τους καλύψουν για μικρότερο χρόνο.

H επισήμανση ανήκει στον καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας, ΕKΠΑ, Διευθυντή Kλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού, ΓΝΑ «Λαϊκό» και Πρόεδρο του ΔΣ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Γιάννη Μπολέτη, ο οποίος σε ομιλία του στο 6ο Health Innovation Conference την περασμένη Τρίτη, μίλησε για την ευαλωτότητα των μεταμοσχευμένων απέναντι στα εμβόλια και τις θεραπείες έναντι της Covid19.

Για να ξεφύγουμε από το μύθο της κυτταρικής ανοσίας που ίσως υπάρχει, ενώ η χυμική δεν υπάρχει, ανέφερε, εμείς ελέγξαμε τους δικούς μας ασθενείς με δύο μεθόδους και φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία ακολουθεί τη χημική. Δηλαδή αυτοί που δεν είχαν αναπτύξει χυμική ανοσία, δεν είχαν αναπτύξει ούτε κυτταρική. «Άρα είναι πιθανότατα ο πιο ευάλωτος πληθυσμός, όχι μόνο γιατί δεν αναπτύσσουν στα υψηλά ποσοστά του γενικού πληθυσμού αντισώματα, αλλά και γιατί ίσως σε αντίθεση με όλους τους άλλους ανοσοκατασταλμένους, πολλές φορές δεν μπορείς για μικρό χρονικό διάστημα να αποφύγεις την ανοσοκαταστολή, μέχρι να δώσεις τα εμβόλια. Στους μεταμοσχευμένους δεν μπορείς να σταματήσεις την ανοσοκαταστολή, γιατί τότε θα απορρίψουν το μόσχευμα».

Όσον αφορά το αντιικό φάρμακο της Pfizero κ. Μπολέτης είπε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους χορηγηθεί.

Οι 250 μεταμοσχευμένοι στο τρέχον κύμα έχουν πάει καλά με ρεμδεσιβίρη και τροποποίηση καταστολής

«Το μόνο που μας μένει είναι η ρεμδεσιβίρη. Η σκέψη για χορήγηση στο σπίτι είναι πολύ σωστή, αλλά εξ όσων γνωρίζω το σύστημα δεν το προβλέπει αυτό. Έτσι αναγκαστικά τους φέρνουμε στο νοσοκομείο, κάτι το οποίο δεν είναι πολύ εύκολο. Από τους 250 μεταμοσχευμένους που έχουμε με το τρέχον επιδημικό κύμα, το οποίο πιστεύω ότι εξασθενεί όσο περνάνε οι μέρες, δεν χάσαμε κανένα με το remdesivir και τροποποιώντας την καταστολή.

Βεβαίως το μονοκλωνικό αντίσωμα της Astrazeneca που δίνεται προληπτικά είναι η καλύτερη λύση για να καλύψεις 6 μήνες μέχρι ίσως ένα χρόνο, με παθητικό τρόπο. Δηλαδή χωρίς να χρειάζεται να πειράζεις την ανοσοκαταστολή, σε αυτούς τουλάχιστον που δεν έχουν κάνει αντισώματα. Υπάρχει έγκριση από τον FDA και δεν ξέρω γιατί έχει καθυστερήσει, είναι κάποιοι μήνες που ακούμε ότι είναι «καθοδόν» αλλά δεν το έχουμε δει ακόμα».

Πηγή: https://dailypharmanews.gr/site/post/24907/G-Mpoletis:-Giati-oi-metamoscheumenoi-einai-pio-eualotoi-se-embolia-kai-therapeies-gia-tin-Covid19

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

“ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 26.05.2022

PP31 Συνάδελφοι(σες) Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του  αξέχαστου συναδέλφου Συμεωνίδη...

Ηλεκτρονικές οι διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία – Πώς θα παίρνουμε τα αποτελέσματα

Σε μία άλλη «ηλεκτρονική» εποχή φαίνεται ότι επιχειρείται να περάσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού βήμα - βήμα γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθούν κάποιες...

CDC: Σε ποιους συστήνει ξανά τη χρήση μάσκας – Νέες οδηγίες

Το CDC καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς...

Ετικέτες