Παραλλαγή XE του Στελέχους Όμικρον: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα;

Στα τέλη Μαρτίου, ανιχνεύθηκε στην Αγγλία μία νέα παραλλαγή του στελέχους Όμικρον στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία ονομάστηκε XE. Σύμφωνα με το UK Health Security Agency (UKHSA), τον οργανισμό που παρατήρησε για πρώτη φορά την παραλλαγή αυτή, η τελευταία έχει προέλθει από τον ανασυνδυασμό των παραλλαγών ΒΑ.1 και ΒΑ.2.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχαν καταγραφεί συνολικά 637 περιστατικά της παραλλαγής XE, ενώ το πρώτο περιστατικό ανιχνεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 2022.

ΣΥΧΝΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΣΥΝΔΥΑΣΜΟ

Καθώς τα παθογόνα συνεχίζουν να μεταλλάσσονται, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά ανασυνδυασμένα στελέχη.

Το φαινόμενο αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί στην παρούσα πανδημία. Συγκεκριμένα, ένας ασθενής μπορεί να μολυνθεί από δύο διαφορετικά στελέχη και στη συνέχεια τα στελέχη αυτά ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και δημιουργούν τη νέα παραλλαγή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρατήρησαν για πρώτη φορά την παραλλαγή XE, η τελευταία δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες, ούτε μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα περισσότερο από τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ένα σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί άμεσα είναι αν η παραλλαγή XE μπορεί να μεταδοθεί ευκολότερα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.

Σύμφωνα με πρώιμα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η παραλλαγή XE έχει 10% αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με την ΒΑ.2. Η τελευταία παραλλαγή έχει προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών τους τελευταίους μήνες.

Σήμερα, η ΒΑ.2 έχει εκτοπίσει τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας και ενώ αποτελούσε το 10% του συνόλου των περιστατικών στις αρχές Μαρτίου, πλέον ενοχοποιείται για περισσότερο από το 80% των νέων περιστατικών.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

Καθώς εμφανίζονται συνεχώς νέα στελέχη του SARS-CoV-2, η αποτελεσματικότητα των θεραπειών που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να περιοριστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, η εμφάνιση της παραλλαγής XE δεν αναμένεται να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που χρησιμοποιούν μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς η τελευταία παραλλαγή έχει αρκετές ομοιότητες με τις υπόλοιπες του στελέχους Όμικρον.

Με την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον, η αποτελεσματικότητα των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα μειώθηκε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η χορήγηση των περισσοτέρων από αυτές. Η μόνη θεραπεία που διατήρησε κάποιου βαθμού αποτελεσματικότητα για την παραλλαγή ΒΑ.1 ήταν η σοτροβιμάμπη, ωστόσο και αυτό το αντίσωμα δεν ήταν ικανό να αντιμετωπίσει την ΒΑ.2.

Σήμερα, το μόνο μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της παραλλαγής ΒΑ.2 είναι η μπεμπτελοβιμάμπη.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αντίσωμα αυτό δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την παραλλαγή XE καθώς η τελευταία, όπως προαναφέρθηκε, δημιουργήθηκε από τον ανασυνδυασμό δύο προηγουμένων παραλλαγών.

Η επιστημονική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας που ανακάλυψε τη νέα παραλλαγή υποστήριξε ότι στο μέλλον θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νέα στελέχη του SARS-CoV-2, όπως περίπου συμβαίνει με τη γρίπη. Τόνισαν ακόμη ότι αν τελικά ο ιός γίνει ενδημικός, κάτι που είναι αρκετά πιθανό να συμβεί, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα χορηγούμε εμβόλια ετησίως.

Ιδανικά, στο μέλλον θα κάνουμε 1 φορά το χρόνο 1 εμβόλιο mRNA το οποίο θα μπορεί να μας προστατεύσει τόσο από τη γρίπη όσο και από την COVID-19.

Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ

Το γεγονός ότι ένα στέλεχος έχει αυξημένη μολυσματικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο επικίνδυνο από τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.

Πρώιμα δεδομένα έχουν δείξει ότι μπορεί να μεταδοθεί ευκολότερα σε πειραματόζωα και ανθρώπους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί είναι σοβαρότερα, ούτε αυξάνει τον κίνδυνο να νοσηλευτούμε.

Τέλος, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η παραλλαγή XE θα εκτοπίσει την ΒΑ.2. Προκειμένου να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα θα χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμα.

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/parallagi-xe-tou-stelechous-omikron-ti-gnorizoume-simera/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

“ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 26.05.2022

PP31 Συνάδελφοι(σες) Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του  αξέχαστου συναδέλφου Συμεωνίδη...

Ηλεκτρονικές οι διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία – Πώς θα παίρνουμε τα αποτελέσματα

Σε μία άλλη «ηλεκτρονική» εποχή φαίνεται ότι επιχειρείται να περάσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού βήμα - βήμα γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθούν κάποιες...

CDC: Σε ποιους συστήνει ξανά τη χρήση μάσκας – Νέες οδηγίες

Το CDC καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς...

Ετικέτες