Ποιός ο κίνδυνος φλεβοθρόμβωσης σε περιπατητικά άτομα με ήπια νόσηση από COVID-19

Στοιχεία από Βρετανική μελέτη δείχνουν ότι η νόσηση covid-19 οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο φλεβοθρόμβωσης (VTE). Στόχος των ερευνητών ήταν να ποσοτικοποιήσουν τον κίνδυνο VTE που σχετίζεται με το περιπατητικό ασθενή με Covid-19.

Ακόμη επιδίωξη της έρευνας ήταν να μελετήσουν τον πιθανό προστατευτικό ρόλο του εμβολιασμού και να καθορίσουν τους βασικούς κλινικούς και γενετικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της VTE μετά το Covid-19. Ανησυχία προκαλεί ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς αυξάνονται συνεχώς διεθνώς. Ευκταίο κρίθηκε ότι  θα βρεθούν εκείνοι που θα ωφελούνταν από προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή, για να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή.

Υπενθυμίζεται η δημιουργία θρόμβου αίματος σε μια εσωτερική φλέβα – κυρίως στο πόδι ονομάζεται «εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή. Όταν ο θρόμβος αποσπασθεί από τις φλέβες και με την κυκλοφορία του αίματος φτάσει στους πνεύμονες και εγκατασταθεί σε κάποιο σημείο της πνευμονικής αρτηρίας προκύπτει η πνευμονική εμβολή. Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι υποεκτιμημένη  εξαιτίας της δυσκολίας  διάγνωσης, καθώς δεν έχει τυπικά συμπτώματα.

Πληθυσμός της μελέτης ήταν  στην πλειονότητά τους περιπατητικοί ασθενείς με ήπια COVID-19 από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος για VTE εντός 30 ημερών από τη νόσηση. Τα στοιχεία τους τέθηκαν σε σύγκριση με άτομα χωρίς μόλυνση. Οι ερευνητές διερεύνησαν πολυπαραγοντικές στατιστικές αναλύσεις που έλαβαν υπόψη ηλικία, φύλο, εθνικότητα, κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, παχυσαρκία, εμβολιαστική κατάσταση και την παρουσία κληρονομικής θρομβοφιλίας.

Τα πορίσματα

  • Η λοίμωξη από SARS-CoV-2 συσχετίζεται με σχεδόν 20πλάσια αύξηση του κινδύνου για VTE
  • Ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλότερος για τους μη εμβολιασμένους  και σημαντικά μειωμένος στους πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς
  • Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για VTE, ο οποίος διπλασιαζόταν για κάθε 10ετία.
  • Οι άνδρες φάνηκε ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες, ενώ
  • τα άτομα με παχυσαρκία παρουσιάζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με τα νορμοβαρή .

Αξίζει ότι δεν εντοπίστηκε η συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης εμβολιασμού και VTE σε άτομα που δεν μολύνθηκαν. Η κληρονομική θρομβοφιλία (V Leiden, προθρομβίνη) αύξησε τον κίνδυνο για VTE μετά από λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές κατέληξαν  πως ακόμη και περιπατητικά άτομα με ήπια νόσηση από COVID-19 παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση μετά τη λοίμωξη. Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με τον πλήρη εμβολιασμό.

Επιμέλεια: οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Μαριάννα Πολίτου (Καθηγήτρια Αιματολογίας-Ιατρική των Μεταγγίσεων), Βασιλική Παππά (Καθηγήτρια Αιματολογίας), Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας). Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/poios-o-kindynos-flevothromvosis-se-peripatitika-atoma-me-ipia-nosisi-apo-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

“ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 26.05.2022

PP31 Συνάδελφοι(σες) Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του  αξέχαστου συναδέλφου Συμεωνίδη...

Ηλεκτρονικές οι διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία – Πώς θα παίρνουμε τα αποτελέσματα

Σε μία άλλη «ηλεκτρονική» εποχή φαίνεται ότι επιχειρείται να περάσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού βήμα - βήμα γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθούν κάποιες...

CDC: Σε ποιους συστήνει ξανά τη χρήση μάσκας – Νέες οδηγίες

Το CDC καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς...

Ετικέτες