Πως επηρεάζει η καφεΐνη την καρδιά μας;

Στο παρελθόν η κατανάλωση καφεΐνης θεωρούνταν ότι έχει αρνητικά αποτελέσματα στην καρδιά μας.

 Πρόσφατες έρευνες αμφισβητούν αυτά τα δεδομένα και τεκμηριώνουν ότι ο καφές μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

 Καφές και αρτηριακή πίεση: η επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γενικότερα, ο καφές δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που πίνουν σταθερή και μέτρια ποσότητα καφέ. Ωστόσο, η απότομη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ήπια αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 

Καφεΐνη και αρρυθμίες: Η επίδραση της καφεΐνης στις καρδιακές αρρυθμίες είναι αμφιλεγόμενη. Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ πυροδοτεί κάποιες αρρυθμίες ενώ άλλες μελέτες τεκμηριώνουν ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμιών. Αντίθετα, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορεί να δρουν προστατευτικά έναντι κάποιων αρρυθμιών.

 Όταν ο καφές καταναλώνεται σε μέτρια και σταθερή ποσότητα, πιθανώς δρα προστατευτικά και μειώνει την πιθανότητα να εμφανιστούν:

 -Καρδιακές αρρυθμίες

 -Εγκεφαλικό επεισόδιο

 -Καρδιακή ανεπάρκεια

 -Στεφανιαία νόσος

Αποφεύγουμε τον καφέ, όταν παρατηρήσουμε ότι πάντα αυξάνονται οι παλμοί μας και μας προκαλεί συμπτώματα (υπερευαισθησία).

Επιμέλεια: Δημήτρης Ασβεστάς, Καρδιολόγος-Αρρυθμιολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

“ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 26.05.2022

PP31 Συνάδελφοι(σες) Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του  αξέχαστου συναδέλφου Συμεωνίδη...

Ηλεκτρονικές οι διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία – Πώς θα παίρνουμε τα αποτελέσματα

Σε μία άλλη «ηλεκτρονική» εποχή φαίνεται ότι επιχειρείται να περάσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού βήμα - βήμα γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθούν κάποιες...

CDC: Σε ποιους συστήνει ξανά τη χρήση μάσκας – Νέες οδηγίες

Το CDC καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς...

Ετικέτες