Νέα Δεδομένα: Σοβαρότερα τα Συμπτώματα σε Όσους Νοσούν Ταυτόχρονα από COVID-19 και Γρίπη

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19 και γρίπη έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου συγκριτικά με αυτούς που νοσηλεύονται μόνο με COVID-19 ή με COVID-19 και κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι οι ασθενείς με COVID-19 και γρίπη έχουν 4 φορές αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης, και 2.4 αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν συγκριτικά με αυτούς που πάσχουν μόνο από COVID-19.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι παρατηρήσεις τους αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά τα οφέλη του εμβολιασμού τόσο για την COVID-19 όσο και για τη γρίπη.

Οι επιστήμονες προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και, στα πλαίσια της μελέτης τους, εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 305.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της που εξετάζει ασθενείς που νοσούν ταυτόχρονα από COVID-19 και άλλες ενδημικές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε δεδομένα για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στη Μεγάλη Βρετανία από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου του 2021.

6.965 ασθενείς έκαναν επίσης εξετάσεις για άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι 227 από αυτούς είχαν μολυνθεί επίσης με τον ιό της γρίπης και, όπως διαπιστώθηκε, είχαν πολύ χειρότερη πορεία.

«Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά ασθενών με COVID-19 που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα με αποτέλεσμα τελικά να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ ή να διασωληνωθούν. Γνωρίζαμε ότι ορισμένοι ιοί της γρίπης μπορεί να προκαλέσουν αντίστοιχα συμπτώματα, ωστόσο δεν γνωρίζαμε τι συμβαίνει στους ασθενείς που μολύνονται και από τους δύο ιούς», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Όπως τελικά διαπιστώσαμε, η λοίμωξη από COVID-19 και γρίπη ταυτόχρονα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς. Η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου οι περισσότερες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα πρόληψης της COVID-19. Στο μέλλον πιστεύουμε ότι η COVID-19 θα κυκλοφορεί το χειμώνα ταυτόχρονα με τη γρίπη, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης και από τους δύο ιούς. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να διευρύνουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις που κάνουμε στους ασθενείς στις οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα δύο παραπάνω παθογόνα», συμπλήρωσαν.

«Φέτος παρατηρήθηκε αύξηση στα περιστατικά των εποχικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς εφαρμόστηκαν πιο χαλαρά μέτρα πρόληψης. Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι στους ασθενείς που νόσησαν ταυτόχρονα από γρίπη και COVID-19 ο κίνδυνος θανάτου ήταν σχεδόν διπλάσιος. Όπως φαίνεται είναι απαραίτητο να εμβολιαστούμε και για τα δύο παραπάνω παθογόνα», τόνισαν οι επιστήμονες.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι αν και το ενδεχόμενο ταυτόχρονης λοίμωξης από COVID-19 και γρίπη δεν συμβαίνει συχνά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κάνουμε τόσο το εμβόλιο της COVID-19 όσο και το εμβόλιο της γρίπης, ενώ αν χρειαστούμε νοσηλεία, οι γιατροί θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις και για τα δύο παραπάνω παθογόνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/nea-dedomena-sovarotera-ta-sybtomata-se-osous-nosoun-taftochrona-apo-covid-19-kai-gripi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΟΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τους θερινούς μήνες  στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις...

Περιστατικό ΗΦΕ (2ο):Γυναίκα με Συγκοπτικό Επεισόδιο

Σε συνέχεια του προηγούμενου περιστατικού: https://cardiologynews.gr/2022/08/10/apantisi-peristatiko-ife-1ogynaika-me-sygkoptiko-epeisodio/ Δύο εικοσιτετράωρα μετά την απόσυρση της φλεκαϊνίδης αποκαταστάθηκε εκ νέου φλεβοκομβικός ρυθμός, με...

Πανεπιστήμια: Ξεκινά ο έλεγχος για την είσοδο στα ΑΕΙ, φοιτητών, προσωπικού και διδακτικού προσωπικού

Ήδη στις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν μηχανήματα ελέγχου εισόδου. Με προσωπικές ψηφιακές κάρτες εισόδου, αυστηρούς ελέγχους, πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικές...

Ετικέτες