Προστασία από τα εμβόλια έναντι της Covid-19

Μελέτη επιβεβαιώνει την πτώση της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της COVID-19 με την πάροδο του χρόνου μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του AZD1222 (AstraZeneca) ή του BNT162b2 (Pfizer/BioNTech).  Ωστόσο, η προφύλαξη έναντι της νοσηλείας και του θανάτου παραμένει ισχυρή ακόμα και μετά τις 20 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τα  δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των Nick Andrews και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνοψίζουν (DOI: 10.1056/NEJMoa2115481).

Στόχος ήταν  η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ως προς την προστασία από συμπτωματική νόσο COVID-19 λόγω του στελέχους δέλτα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κορυφώθηκε στις πρώτες εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου και ακολούθως εμφάνισε μείωση.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι στις 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία από συμπτωματική νόσο COVID-19 έφτασε στο 44.3% για το AZD1222 και στο 66.3% για το BNT162b2. Άξιο λόγου είναι ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν πιο έντονη για τους ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω συγκριτικά με όσους είχαν ηλικία 40 με 64 έτη.

Ωστόσο η προστασία από εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν υψηλή. Στις 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από τη νοσηλεία ήταν 80% για το AZD1222 και 91.7% για το BNT162b2.

Σχετικά με την θνητότητα, η αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία από θάνατο ήταν 84.8% για το AZD1222 και 91.9% για το BNT162b2. Και σε αυτή τη περίπτωση η πτώση της αποτελεσματικότητας ως προς τη νοσηλεία ήταν εντονότερη στα άτομα 65 ετών και άνω και σε άτομα 40 με 64 ετών με συννοσηρότητες συγκριτικά με υγιή άτομα.

Συνεπώς, η θωράκιση των εμβολιασμένων από το ενδεχόμενο της νοσηλείας και του θανάτου παραμένει ισχυρή ακόμα και μετά τις 20 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Οι πιο ηλικιωμένοι  με συννοσηρότητες εμφανίζουν μεγαλύτερη πτώση του επιπέδου προστασίας, οπότε θα πρέπει να έχουν προβάδισμα στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Σύμφωνα  με μια ακόμη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill τονίζεται η σημασία των ενισχυτικών δόσεων, ειδικά στους ηλικιωμένους, όπως τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Danyu Lin, PhD, Dennis Gillings Distinguished Professor of Biostatitics στο UNC Gillings School of Global Public Health. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την αξιολόγηση δεδομένων υγείας για 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Βόρειας Καρολίνας μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με το www.technologynetworks.com.

Επιμέλεια: οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή:https://virus.com.gr/meleti-poia-prostasia-exasfalizoyn-ta-emvolia-enanti-tis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νικοτίνη: Πώς θα μειώσουμε τη βλάβη και θα προστατεύσουμε τους νέους

Yπάρχει μια διάχυτη ανησυχία μήπως τα διαθέσιμα νέα εναλλακτικά του τσιγάρου καπνικά προϊόντα γίνουν πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων και μη...

Αιματολογικές Κακοήθειες: Σε νέα «τροχιά» διάγνωσης και θεραπείας

Ούριος άνεμος πνέει στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών χάρη  τις αλματώδεις εξελίξεις σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Ωστόσο απαραίτητη είναι και...

Έτσι προστατεύω την καρδιά μου

Πόσα γνωρίζω και πόσα μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την καρδιά μου; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Χριστίνα...

Ετικέτες