Τι δείχνει μελέτη για τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον

μειωμένος κίνδυνος για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας επιβεβαιώθηκε για τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε σχέση με τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα. Το νέο στέλεχος Όμικρον έχει κυριαρχήσει παγκόσμια, επιφέροντας τις περισσότερες λοιμώξεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2021.

Οι επιστήμονες διερευνούν την βαρύτητα νόσησης, στο πλαίσιο μίας μελέτης που αναλύθηκαν ασθενείς θετικοί στον  SARS-CoV-2 το Δεκέμβριο του 2021. Οι ερευνητές αξιολόγησαν  δεδομένα συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, νοσηλείας σε ΜΕΘ, μηχανικού αερισμού και θνητότητας ανάμεσα σε ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος όμικρον και το στέλεχος δέλτα.

Τα στοιχεία της ανάλυσης σχολιάζουν ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Παρασκευής και οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .  Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 52297 άτομα με το στέλεχος όμικρον, καθώς και 16982 άτομα με το στέλεχος δέλτα.

Ειδικότερα, Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα ποσοστά νοσηλείας ήταν 0,5% (235) για το στέλεχος  όμικρον και 1,3% (222) για το στέλεχος δέλτα. Ο σχετικός κίνδυνος νοσηλείας για το στέλεχος όμικρον ήταν 0,48 (0,36-0,64) και 0,47 (0,35-0,62) αντίστοιχα ο σχετικός κίνδυνος για συμπτωματική νοσηλεία.

Ωστόσο, τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνητότητας ήταν πολύ μικρότερα για το στέλεχος όμικρον σε σχέση με το στέλεχος δέλτα. Χαρακτηριστικά καταγράφηκε ότι κανείς ασθενής δεν χρειάστηκε μηχανικό αερισμό από όσους είχαν διαγνωσθεί με όμικρον στέλεχος, ενώ 11 ασθενείς υποστηρίχθηκαν με μηχανικό αερισμό για το στέλεχος δέλτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 3,4 μέρες μικρότερη για το στέλεχος όμικρον, αντανακλώντας σε 69,6% μείωση στη διάρκεια των νοσηλειών. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσαν και τα δύο στελέχη στην κοινότητα, το στέλεχος όμικρον συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.

Σύμφωνα με το livescience.com η παραλλαγή Όμικρον κέρδισε ένα πλεονέκτημα έναντι του στελέχους δέλτα τόσο επειδή είναι εξαιρετικά μεταδοτική όσο και επειδή μπορεί να αποφύγει την ανοσοποιητική άμυνα εμβολιασμένων και προηγουμένως μολυσμένων ατόμων. Αυτό επέτρεψε στην  νέα παραλλαγή να μολύνει μέρος του πληθυσμού που το δέλτα δεν μπορεί να μολύνει εύκολα, δήλωσε στο Live Science ο Kartik Chandran, ιολόγος και καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη. Ομοίως, για να ανταγωνιστούν το στέλεχος Όμικρον, ενδεχόμενες μελλοντικές παραλλαγές ανησυχίας θα πρέπει να έχουν παρόμοια πλεονεκτήματα τόσο στη μεταδοτικότητα όσο και στην ανοσολογική αποφυγή, υποστήριξε ο Chandran. «Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο ιός έχει εξαντληθεί γενετικά» πρόσθεσε ο ειδικός σχολιάζοντας ότι αναμένονταν να εμφανιστούν περισσότερες παραλλαγές με παρόμοιους τύπους συμπεριφοράς που μοιάζει με κύμα.

Επιμέλεια: Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Παρασκευής και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-deichnei-meleti-gia-tis-epiptoseis-tis-parallagis-omikron/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συνταγογράφηση-Χορήγηση Αντιβιοτικών και Πρόκληση Κακοήθων Κοιλιακών Αρρυθμιών

Παρουσίαση περιστατικού Άνδρας 69 ετών με ιστορικό χειρουργηθείσας στεφανιαίας νόσου (τριπλό by-pass προ 15 ετίας), σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμίας...

Εμβολιασμός και μόλυνση από κορονοϊό – με οποιαδήποτε σειρά – παρέχει «σούπερ» ανοσία

Είτε κάποιος αρρωστήσει με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό του, είτε πρώτα αρρωστήσει από κορονοϊό και μετά εμβολιαστεί, ο συνδυασμός αυτός - με...

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει; Τι δείχνει νέα έρευνα

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη COVID-19. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας έρευνας για μέλλον της...

Ετικέτες