ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανησυχώ πολύ για τα σχολεία! Η εικόνα των επιδημιολογων είναι ότι το Δέλτα είχε +25% λοιμογόνο δραστικότητα στα παιδιά από τα προηγούμενα στελέχη και το Όμικρον +20  από Δέλτα. Όμως, επιτρέψτε μου κάποιους προβληματισμούς στην συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων:

-η σωστή και σχεδόν πλήρης εφαρμογή της μάσκας αν συμβαίνει κάπου σωστά είναι στα σχολεία μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές την τηρούν. Τα παιδιά λοιπόν είναι προστατευμένα για 5-7 ώρες την ημέρα. Μήπως αντίθετα με την υπάρχουσα άποψη, θα ήταν χρήσιμο να μένουν τα παιδιά περισσότερες ώρες αν είναι δυνατόν στο σχολείο με υπερωριακή αποσχόληση των συναδέλφων εκπαιδευτικών; Ιδιαίτερα για τους επόμενους δυο μήνες της κορύφωσης του κύματος Όμικρον; Επίσης, είναι βέβαιο ότι η υγειονομική πειθαρχία των παιδιών στο σχολείο μεταφέρεται και στην οικογένεια στο σπίτι!
-η γενικότερη εικόνα μου στους δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα τους νεολαιίστικους, είναι ότι η μάσκα και οι αποστάσεις δεν τηρούνται από την πλειοψηφία των πολιτών. Δεν μπορώ να φανταστώ τους επόμενους κρίσιμους δυο μήνες τα παιδιά σε πλατείες, καφετέριες, παιδικές χαρές, επισκέψεις σε σπίτια φίλων τους, αθλητικούς χώρους. Η λύση να τα κλείσουμε όλη τη μέρα μέσα στο σπίτι είναι αδιανόητη για πολλούς λόγους, κυρίως εκπαιδευτικούς και ψυχολογικούς.
-μια ιδέα που βρήκα ενδιαφέρουσα είναι τα σελφ-τεστ να πραγματοποιούνται στο σχολείο, ώστε να αποφεύγεται η ψεύτικη δήλωση πραγματοποίησης τους. Όμως, φαντάζεστε τα παιδιά με την μάσκα κάτω, με τον ερεθισμό του ρινικου βλεννογόνου να διεγείρει το φτάρνισμα μέσα στη τάξη; Ποιος θα κάνει σωστά το τεστ επίσης στη τάξη σε τόσα παιδιά;
-βρίσκω λογική την πρόταση τα σχολεία να ανοίξουν με καθυστέρηση 1-2 βδομαδων. Από την άλλη τις δυο κρίσιμες επόμενες βδομάδες για την 5ο κύμα να συνωστίζονται   οι μαθητες έξω σε πλατείες, φιλικά σπίτια, χώρους άθλησης;
-η ποιότητα του αέρα μέσα στην τάξεις είναι κεντρικής σημασίας! Η τοποθέτηση κινουμένων συσκευών φιλτραρίσματος αέρα (HEPA) πρέπει να συζητηθεί σοβαρά, Πολιτεία, γονείς, δωρητές ιδιώτες πρέπει να κινητοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η δαπάνη δεν είναι τόσο μεγάλη. Ένα κινητό φίλτρο αέρα HEPA για 50 τετραγωνικά μέτρα στοιχίζει 150-300 Ευρώ. Σε μια τάξη 25 μαθητών αντιστοιχεί σε 8-12 ευρώ ανά οικογένεια. Οι γονείς ας το δουν αυτό!

Το θέμα των σχολείων δεν είναι καθόλου εύκολο και χρήζει  ψύχραιμου προβληματισμού, απουσία πολιτικής κατανάλωσης. Η απόφαση πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά είναι μάλλον προς αυτήν την κατεύθυνση (**).

ΗΓ# η συμμετοχή των συναδέλφων εκπαιδευτικών Α/Β-θμιας στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαιρετική! Εμβολιασμένοι και με σημαντικό έργο στην σχετική εκπαίδευση των μαθητών. (***).

Επιμέλεια: Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αποχαιρετισμός στον Λ. Ανθόπουλο

Τον καθηγητή Καρδιολογίας Λάμπρο Ανθόπουλο αποχαιρετά η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας  της Καρδιακής Ανεπάρκειας. Στο μήνυμά της κάνει λόγο για έναν χαρισματικό δάσκαλο και κλινικό...

Δεύτερη χειρότερη στα εμπόδια υγείας η Ελλάδα από τις χώρες της Ε.Ε.

Χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και με ένα σύστημα με αναχρονιστικό τεχνολογικό εξοπλισμό, οι Έλληνες καλούνται να λύσουν τα προβλήματα υγείας τους...

Απεργία – Διαγνωστικά Κέντρα: Έρχεται “θερμό” τριήμερο κινητοποιήσεων – Με κυρώσεις απειλεί το Υπουργείο Υγείας

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται Υπουργείο Υγείας και Διαγνωστικά Κέντρα, μετά την εξαγγελθείσα για αύριο Πέμπτη (26/5) τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου.

Ετικέτες