Πραγματικά δεδομένα για την Όμικρον από τη Βρετανία-Λιγότερες νοσηλείες από τη Δέλτα

Ερευνητές αξιολόγησαν πραγματικά δεδομένα από κρούσματα με παραλλαγή Όμικρον που εντοπίστηκαν στην Βρετανία και στην Σκωτία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή φαίνεται λιγότερο απειλητική ως προς τις νοσηλείες σε σύγκριση με  την Δέλτα που κυριαρχούσε πριν.

Τα πρώτα στοιχεία από έρευνα στην Σκωτία και την Βρετανία εντοπίζουν λιγότερα περιστατικά με παραλλαγή Όμικρον να νοσηλεύονται, όπως μεταδίδει η Washington Post.  Τα δεδομένα στη Βρετανία επιβεβαιώνουν  τα στοιχεία επιτήρησης από τη Νότια Αφρική. Συγκεκριμένα, οι δημόσιες αρχές  εκεί έχουν καταγράψει ότι η παραλλαγή όμικρον τείνει να επιφέρει αποτελέσματα πιο ήπιας νόσησης. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ότι τα αυτά τα ευρήματα θα επικρατήσουν παντού.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Εδιβούργου έλαβαν υπόψη του τα δεδομένα του πληθυσμού όπως το προφίλ των εμβολιασμένων, την ηλικία, το φύλο,  υποκείμενα νοσήματα, το ποσοστό διάδοσης κ.ά. Η μελέτη που δεν έχει ακόμη επίσημα δημοσιευθεί, έδειξε 60% ποσοστό λιγότερο κάποιος να νοσηλευθεί σε σχέση με φορέα της παραλλαγής Δέλτα. Εάν η παραλλαγή Όμικρον «δουλεύει» σαν τη Δέλτα, θα αναμενόταν 47 άνθρωποι να έχουν νοσηλευτεί, ενώ μέχρι τώρα είναι μόλις 15. Οι επιστήμονες τονίζουν  ότι δεν υπάρχουν αρκετές μολύνσεις και νοσηλείες στις ηλκίες άνω των 60 ετών για να συνάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι  όσοι είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί έδειξαν να έχουν κάποια προστασία  στη συμπτωματική νόσηση με παραλλαγή Όμικρον, αλλά είναι μικρότερη από την προστασία έναντι στη Δέλτα. Η τρίτη δόση με  mRNA εμβόλιο έχει μια κατά 57% μειωμένη πιθανότητα  ανάπτυξης συμπτωματικής λοίμωξής. Οι ενισχυτικές δόσεις δίνουν καλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Μάλιστα οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με το στέλεχος όμικρον είναι 10 φορές πιο πιθανή από τη Δέλτα.

Καλή είδηση με βάση τα στοιχεία χαρακτήρισε τα ευρήματα o διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας για τα περιστατικά covid-19, Jim Mc Menamin, ο  οποίος είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν παύουν να ανησυχούν για την ξαφνική μαζική αύξηση κρουσμάτων της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής του SARS-CoV-2. Φόβος τους αποτελεί ότι θα πλημμυρίσουν τα νοσοκομεία. Ενδεικτικό είναι πως τα νέα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στη Βρετανία  ξεπέρασαν τα 100.000 χθες Τετάρτη  για πρώτη φορά σε όλο το διάστημα της πανδημίας. Αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ενισχύσει τις προσπάθειες  για την χορήγηση της τρίτης δόσης. Χαρακτηριστικά έλαβαν ένα εκατομμύριο δόσεις Βρετανοί τη προηγούμενη Τρίτη.

Πηγή: https://virus.com.gr/pragmatika-dedomena-gia-tin-omikron-apo-ti-vretania-ligoteres-nosileies-apo-ti-delta/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συνταγογράφηση-Χορήγηση Αντιβιοτικών και Πρόκληση Κακοήθων Κοιλιακών Αρρυθμιών

Παρουσίαση περιστατικού Άνδρας 69 ετών με ιστορικό χειρουργηθείσας στεφανιαίας νόσου (τριπλό by-pass προ 15 ετίας), σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμίας...

Εμβολιασμός και μόλυνση από κορονοϊό – με οποιαδήποτε σειρά – παρέχει «σούπερ» ανοσία

Είτε κάποιος αρρωστήσει με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό του, είτε πρώτα αρρωστήσει από κορονοϊό και μετά εμβολιαστεί, ο συνδυασμός αυτός - με...

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει; Τι δείχνει νέα έρευνα

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη COVID-19. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας έρευνας για μέλλον της...

Ετικέτες