Ερευνα: Μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας

Σημαντική μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας και ικανοποίηση για την ανταπόκριση του ΕΣΥ καταγράφει έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Σημαντική μείωση των «αρνητών», ανησυχία για την πορεία της πανδημίας και ικανοποίηση για την ανταπόκριση του ΕΣΥ καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε η Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Από το σύνολο των ευρημάτων, αλλά και από τη σύγκριση τους με εκείνα της ανάλογης του Ιουλίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό. 

Η ομάδα των «αρνητών» μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πυρήνας τους, όμως, παραμένει πολύ σκληρός, αφού μόνο το 12% φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, ενώ η μεγάλη πλειονότητα της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να πείσει να αλλάξουν στάση.

Περίπου 8 στους 10 (από 6 στους 10 τον Ιούλιο), ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού, ενώ 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID 19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι το 43% θεωρεί ότι τα μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ότι θα έπρεπε, ενώ το 31% θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει.

ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias0
ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias2
ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias4
ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias6
ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias8
ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias10
ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias12
ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias14
ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias16
ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias18
ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias20

Η ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας σε τυχαίο δείγμα. Στρώματα, οι Περιφέρειες της χώρας και ο βαθμός αστικότητας. Πρώτο στάδιο, η κατανομή του δείγματος ανάλογα με τον πληθυσμό (στοιχεία απογραφής 2011) στις Περιφέρειες. Δεύτερο στάδιο η κατανομή του, με βάση το βαθμό αστικότητας, στο εσωτερικό κάθε Περιφέρειας. Τρίτο στάδιο, η τυχαία επιλογή δειγματοληπτικών μονάδων (ατόμων) στο εσωτερικό κάθε στρώματος.

Για την επιλογή του δείγματος εφαρμόστηκε τυχαία δειγματοληψία τηλεφωνικών αριθμών. Έγιναν τουλάχιστον 5 προσπάθειες επικοινωνίας με τον κάθε αρχικά επιλεγέντα αριθμό σε διαφορετικές ημέρες και ώρες. Σε περίπτωση αποτυχίας, είχαμε αντικατάσταση αριθμού με άλλη τυχαία επιλογή, εντός του ιδίου πλαισίου.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Το ερωτηματολόγιο προέκυψε μετά από συνεργασία μεταξύ του Ι.Σ.Α. και της Alco και η τελική του διατύπωση εγκρίθηκε από τον Ι.Σ.Α. Πριν την έναρξη διεξαγωγής της έρευνας, πραγματοποιήθηκε πιλοτική διερεύνηση σε δείγμα 25 ατόμων, όπου διαπιστώθηκε η λειτουργικότητα του ερωτηματολογίου και η απουσία σημαντικών προβλημάτων σε σχέση με την κατανόηση των ερωτήσεων. 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/world/561641488/ereyna-meiosi-ton-arniton-anisychia-gia-tin-poreia-tis-pandimias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συνταγογράφηση-Χορήγηση Αντιβιοτικών και Πρόκληση Κακοήθων Κοιλιακών Αρρυθμιών

Παρουσίαση περιστατικού Άνδρας 69 ετών με ιστορικό χειρουργηθείσας στεφανιαίας νόσου (τριπλό by-pass προ 15 ετίας), σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμίας...

Εμβολιασμός και μόλυνση από κορονοϊό – με οποιαδήποτε σειρά – παρέχει «σούπερ» ανοσία

Είτε κάποιος αρρωστήσει με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό του, είτε πρώτα αρρωστήσει από κορονοϊό και μετά εμβολιαστεί, ο συνδυασμός αυτός - με...

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει; Τι δείχνει νέα έρευνα

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη COVID-19. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας έρευνας για μέλλον της...

Ετικέτες