Άδεια επείγουσας χρήσης στο χάπι της Pfizer για την covid-19

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης στο χάπι Paxlovid της Pfizer για τη θεραπεία της ελαφράς έως μέτριας COVID-19. Ενδείκνυται σε ενήλικα άτομα και παιδιά (άνω των 12 ετών και σωματικό βάρος τουλάχιστον 40 κιλών) με θετικό τεστ για SARS-CoV-2, τα οποία έχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης νοσηλείας και του θανάτου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που κατέθεσε η Pfizer η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στο να εμποδίζει τις δυσμενείς εκβάσεις της λοίμωξης σε άτομα υψηλού κινδύνου που είναι θετικά στον ιό, ανέρχεται στο 88%, με την προϋπόθεση βεβαίως να χορηγηθεί εγκαίρως. Το Paxlovid διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή και η χορήγησή του θα πρέπει να ξεκινά το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση του COVID-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το Paxlovid περιέχει 2 φαρμακευτικές ουσίες:

  1. Την nirmatrelvir, η οποία αναστέλλει μια πρωτεΐνη SARS-CoV-2 για να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού, και
  2. Την ritonavir, η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση του nirmatrelvir για να το βοηθήσει να παραμείνει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Το Paxlovid χορηγείται ως 3 δισκία (δύο δισκία νιρματρελβίρη και ένα δισκίο ριτοναβίρης) που λαμβάνονται μαζί από το στόμα 2 φορές την ημέρα για 5 ημέρες, για συνολικά 30 δισκία. Το Paxlovid δεν εγκρίνεται για χρήση για περισσότερες από 5 συνεχόμενες ημέρες.

«Η σημερινή έγκριση εισάγει την πρώτη θεραπεία για τον COVID-19 που έχει τη μορφή χαπιού και είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε η Patrizia Cavazzoni, MD, διευθύντρια του Κέντρου Φαρμάκων του FDA. Αξιολόγηση και Έρευνα. «Αυτή η εξουσιοδότηση παρέχει ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση του COVID-19 σε μια κρίσιμη στιγμή της πανδημίας καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές και υπόσχεται να καταστήσει την αντιική θεραπεία πιο προσιτή σε ασθενείς, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρό COVID-19».

O FDA διευκρινίζει ότι το Paxlovid:

  • Δεν είναι εγκεκριμένο για την πρόληψη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση στον ιό
  • Δεν ενδείκνυται για την έναρξη θεραπείας σε άτομα που χρειάζονται νοσηλεία λόγω σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19.
  • Δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό σε άτομα για τα οποία συνιστάται ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 και η αναμνηστική δόση.

Πηγή:https://virus.com.gr/adeia-epeigoysas-chrisis-sto-chapi-tis-pfizer-gia-tin-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποιο το όφελος της πρώιμης επαναιμάτωσης αναλόγως της έκτασης της ισχαιμίας και της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας;

Επιμέλεια: Δημήτριος Αλεξόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Επεμβατικής Καρδιολογίας & Καρδιαγγειακή...

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του ΕΟΔΥ για το ιό Langya που βρέθηκε στην Κίνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τον νέο ιό Langya henipavirus (LayV) που ανιχνεύθηκε στην Κίνα, σύμφωνα...

Ταξίδια: Τι να προσέχετε όταν τρώτε στις διακοπές. Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε εκτός σπιτιού στον τόπο όπου παραθερίζουμε. Συμβουλές για προορισμούς εκτός αλλά και εντός Ελλάδας, από τον ΕΟΔΥ

Ετικέτες