Ποιοι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται και γιατί

Θέμα συζήτησης αποτελεί το γιατί οι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται. Ενδεικτικό είναι ότι τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένας αυξανόμενος αριθμός νοσηλειών στα νοσοκομεία με εμβολιασμένα άτομα που δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.

«Αυτό που αρχίζουμε να βλέπουμε τώρα είναι μια αύξηση των νοσηλειών μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν έχουν ενισχυθεί», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. «Είναι ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά όχι η πλειοψηφία με κάθε τρόπο», σύμφωνα με το NBCNews. Από την πλευρά της η Δρ. Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανέφερε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων μεταξύ των ηλικιωμένων και των κατοίκων των χώρων φροντίδας ηλικιωμένων γιατί, πολλοί από αυτούς ήταν οι πρώτοι που δικαιούνταν να εμβολιαστούν  τον προηγούμενο χειμώνα.

Οι επιστήμονες επιχειρούν να εξετάσουν ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν. Στο πνεύμα  αυτό διεξήχθη μια μεγάλη σχετική δημοσιογραφική έρευνα στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία της  έρευνας παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μελέτης  εξετάστηκαν τα ιατρικά δεδομένα από 21 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους.  Εξ αυτών  παρουσιάστηκαν 1,89 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19 και από αυτούς 72.000 χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ 20.000 απεβίωσαν στις ΗΠΑ το τελευταίο έτος που είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων, πιθανότητα νοσηλείας εξαιτίας της  COVID-19 έχουν οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενες  παθήσεις. Μάλιστα, διπλάσιο κίνδυνο διατρέχουν ασθενείς με:

  • σακχαρώδη διαβήτη,
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,
  • νεφρική νόσο ή
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν διπλάσιο περίπου κίνδυνο σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα χωρίς τέτοια νοσήματα.

Άξιο λόγου είναι πως μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων χωρίς υποκείμενες παθήσεις μόνο το 7,5% των περιπτώσεων χρειάστηκε νοσηλεία. Σημειώνεται ότι  μεταξύ των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο για παράδειγμα 25% από αυτούς νοσηλεύτηκαν.

Σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία καθώς από την επιδημιολογική έρευνα καταδείχθηκε ότι οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, αφού το γήρας επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περίπου το 80% των θανάτων σε περιπτώσεις νόσησης μετά από πλήρη εμβολιασμό  ήταν ασθενείς με ηλικία 65 ετών και άνω. Συνεπώς τα στοιχεία προέκυψαν  επιβεβαιώνουν  αφενός τη σημασία της ενισχυτικής δόσης, αφετέρου τις συστάσεις της ιατρικής κοινότητας και της πολιτείας προς  ηλικιωμένα άτομα και  άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα. Καθόλου τυχαία το CDC έχει κάνει ιδιαίτερη μνεία στους ανοσοκατασταλμένους, εμμένοντας στη λήψη της τρίτης δόοσης

Πηγή: https://virus.com.gr/poioi-emvoliasmenoi-nosileyontai-kai-giati/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νικοτίνη: Πώς θα μειώσουμε τη βλάβη και θα προστατεύσουμε τους νέους

Yπάρχει μια διάχυτη ανησυχία μήπως τα διαθέσιμα νέα εναλλακτικά του τσιγάρου καπνικά προϊόντα γίνουν πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων και μη...

Αιματολογικές Κακοήθειες: Σε νέα «τροχιά» διάγνωσης και θεραπείας

Ούριος άνεμος πνέει στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών χάρη  τις αλματώδεις εξελίξεις σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Ωστόσο απαραίτητη είναι και...

Έτσι προστατεύω την καρδιά μου

Πόσα γνωρίζω και πόσα μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την καρδιά μου; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Χριστίνα...

Ετικέτες