ALERT ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στο Ισραήλ από τη Δευτέρα ξεκίνησαν τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, καθώς περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως δήλωσε ο δρ Ραν Μπαλισερ, πρόεδρος της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 της χώρας.

Σύμφωνα με το UK Health Security Agency (UKHSA) στο Ηνωμένο Βασίλειο τις 14 Νοεμβρίου, η νεότερη ηλικιακή ομάδα παιδιών 5-11 δείχνει ότι έχει ξεπεράσει για πρώτη φορά τα μεγαλύτερα παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο ποσοστό κρουσμάτων. Τους προηγούμενους μήνες, η ηλικιακή ομάδα 10 έως 19 ετών διατηρούσε το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων ανά 100.000 του γενικού πληθυσμού. (*)

Στη χώρα μας ο ιός διασπείρεται και μεταδίδεται σήμερα εύκολα στο 55% του γενικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, που δεν έχει ανοσία η έχει ελλειματική ανοσία:
-34% ανεμβολίαστοι (τα παιδιά μολύνονται και μεταδίδουν)
-5% εμβολιασμένων με 2 δόσεις που δεν αναπτύσσουν ανοσία
-15% πλήρως εμβολιασμένων με 2 δόσεις που έχουν περάσει το 6μηνο δίχως 3η δόση

Απαιτούνται άμεσα σημαντικές παρεμβάσεις να μην έχουμε 10.000-15.000 κρούσματα και 100-120 θανάτους την ημέρα στους επόμενους δυο μήνες του βαρύ χειμώνα. Τότε το lockdown θα είναι αναπόφευκτο και η οικονομία θα δοκιμαστεί σκληρά, αυτή την φορά δίχως ‘μαξιλάρι’. Άμεσα λοιπόν:

-στοχευμένος υποχρεωτικός εμβολιασμός στο δημόσιο, στο στρατό και σώματα ασφαλείας, στην εστίαση και φιλοξενία, στα ΜΜΜ.
-εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών με ενσωμάτωση του εμβολίου κορωνοιού στα άλλα που απαιτούνται για την εγγραφή στο δημοτικό σχολείο 
-επιβολή χρήσης ΚΝ95 μάσκας σε όλους όπου υπάρχει συνωστισμός.
-σελφ/ράπιντ τεστ δύο φορές τη βδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους για τους επόμενους 2 μήνες.

Η πιο επιτυχής σήμερα χώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η Ιταλία που υπό την θαρρετή και υπεύθυνη κυβέρνηση Ντράγκι έχει προχωρήσει σε στοχευμένο υποχρεωτικό εμβολιασμό. Έμαθε σκληρά από το Μπέργκαμο!

Η κυβέρνηση της χώρας μας θα πληρώσει το πολιτικό κόστος των ολιγωριών και δισταγμών της στις αρχές της άνοιξης και μάλιστα στο γκρουπ των εμβολιασμένων που αρχίζουν να κουράζονται. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση περίπου 7 στους 10 πολίτες είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το ΠΑΣΟΚ είναι αναμφαδον υπέρ του στοχευμένου υποχρεωτικού εμβολιασμού και κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να τον συζητούν (έστω και πολιτικάντικα). Επίσης το ΚΚΕ το φέρνει στη δημόσια συζήτηση τελευταία.  Η Κυβέρνηση κινδυνεύει μόνο από την ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας που θα βάλει σε κίνδυνο την προσπάθεια της για κανονικότητα. Όσο ολιγωρεί τόσο την βάζει σε κίνδυνο.

Επιμέλεια: Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νικοτίνη: Πώς θα μειώσουμε τη βλάβη και θα προστατεύσουμε τους νέους

Yπάρχει μια διάχυτη ανησυχία μήπως τα διαθέσιμα νέα εναλλακτικά του τσιγάρου καπνικά προϊόντα γίνουν πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων και μη...

Αιματολογικές Κακοήθειες: Σε νέα «τροχιά» διάγνωσης και θεραπείας

Ούριος άνεμος πνέει στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών χάρη  τις αλματώδεις εξελίξεις σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Ωστόσο απαραίτητη είναι και...

Έτσι προστατεύω την καρδιά μου

Πόσα γνωρίζω και πόσα μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την καρδιά μου; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Χριστίνα...

Ετικέτες