Πιερρακάκης: Έρχεται η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων -Ηλεκτρονικά όλες οι ιατρικές εξετάσεις

Το μεγάλο έργο πληροφορικής στον χώρο της υγείας είναι ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Οπως τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο Athens Health Summit, «το σύνολο των δεδομένων μας να μπορούμε να το διαχειριζόμαστε οι ίδιοι, να μη χρειάζεται να κουβαλάμε πολλαπλές εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λπ., αλλά να είναι όλα ψηφιοποιημένα».
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο υπουργός, τα 700.000.000 ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης «θα μετατρέψουν το χαρτί σε πληροφορία». Μέρος αυτών των χρημάτων προορίζεται στοχευμένα και στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, η οποία σημειώνει, όπως είπε, μεγάλη κινητικότητα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου και αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπως η άυλη συνταγογράφηση, εφαρμογές σχετικές με την Covid, όπως τα ψηφιακά πιστοποιητικά, η προσθήκη των παραπεμπτικών και των ιατρικών βεβαιώσεων, η εφαρμογή myHealth app, η οποία είναι το πρόπλασμα του ψηφιακού ιατρικού φακέλου.
Οπως σημείωσε: «Μένει να προστεθούν και όλες οι εξετάσεις που κάνει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο. Ηδη υπάρχει ένα μητρώο Covid 19, όπου όλα τα διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία καταθέτουν κάθε μέρα ποιοι βρίσκονται θετικοί ή αρνητικοί σε συγκεκριμένα τεστ. Αυτή είναι μια πρώτη μεγάλη άσκηση διαλειτουργικότητας. Πάνω σε αυτήν την κληρονομιά εμείς πρέπει να χτίσουμε και στόχος είναι να προστεθούν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων των διαγνωστικών κέντρων σε κάθε ΑΜΚΑ και να διαλειτουργήσουν τα νοσοκομεία.
»Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε προβλέψει μια σειρά από έργα τα οποία θα οδηγήσουν στην εκτενή αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας. Θα προβλεφθεί μια κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα κωδικοποιεί το τι πρέπει να περιλαμβάνει κάθε πληροφοριακό σύστημα ενός νοσοκομείου ώστε να φτάσουν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στο απαιτούμενο επίπεδο ώστε να μπορούν να διαλειτουργήσουν τα συστήματά τους με τον ιατρικό φάκελο, τον ΕΟΠΠΥ και οποιαδήποτε άλλη δομή του υπουργείου Υγείας».
Πιερρακάκης: Εξαιρετικά επιτυχημένο το σύστημα των εμβολιασμών
Αναφερόμενος στο σύστημα εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει το πολύ μεγάλο παράδειγμα όλων: το σύστημα του εμβολιασμού, ένα από τα καλύτερα συστήματα στην Ευρώπη, το οποίο χτίστηκε ψηφιακά από το “α” μέχρι το “ω” και χαρακτηρίστηκε ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο σύστημα. Μέσω αυτού του συστήματος καταφέραμε να προτείνουμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού».
Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για μάθημα και εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτό το σύστημα, «το πώς κλείναμε τα ραντεβού, η προβλεψιμότητα και η σαφήνεια, η ευκολία της χρήσης με τα sms. Όλα αυτά συνιστούν μαθήματα για το πώς μπορούμε με την χρήση απλών ψηφιακων τεχνολογιών να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, να προχωρήσουμε μπροστά στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην συνεργασία του με το υπουργείο Υγείας σχετικά με τον σχεδιασμό μιας σειράς από εφαρμογές, τις οποίες «βήμα βήμα θα τις δούμε να υλοποιούνται, όπως οι εφαρμογές προληπτικής ιατρικής για προτροπή συγκεκριμένων εξετάσεων μαζί με το παραπεμπτικό».
Τέλος, αναφέρθηκε και στην τηλεσυμβουλευτική, λέγοντας πως «σχεδιάζουμε στοχευμένη παρέμβαση τηλεσυμβουλευτικής για Covid-19, στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν την τηλεϊατρική στον χώρο της ψυχικής υγείας αλλά και ένα μεγάλο έργο τηλεϊατρικής το οποίο υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα μας επιτρέψει να στήσουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο τηλεϊατρικής για ευρύτερες παρεμβάσεις».

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2021/11/blog-post_71.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία αντισωμάτων των GSK-Vir είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον

Η θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξε η GSK μαζί με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου παραλλαγμένου...

Ενημέρωση των γιατρών για την υποβολή αίτησης χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς τους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Ενημερωτική καμπάνια στις ιατρικές εταιρείες, στους ιατρικούς συλλόγους και στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκινά το υπουργείο Υγείας, με στόχο να...

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα από τον καρδιοχειρουργό Γεώργιο Τόλη…

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1971, ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση bypass στην Ελλάδα.

Ετικέτες