Πως τα εμβόλια ενδεχομένως προστατεύουν και από άλλες ασθένειες

Έκθεση του  CDC αποδεικνύει ότι οι εμβολιασμένοι παρουσίασαν γενικότερα σημαντικά μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τα εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη μιας ασθένειας φαίνεται να προστατεύουν και από άλλες αιτίες θανάτου.

Είναι πιθανό το όφελος να μην περιορίζεται μόνο σε αυτό, αλλά να προσφέρουν μια ευρύτερη προστασία για την υγεία του εμβολιασμένου πληθυσμού.   Την πρόσφατη έκθεση του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), η  οποία καταδεικνύει  ένα ακόμη πλεονέκτημα του εμβολιασμού παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι ερευνητές  αξιολόγησαn τα αρχεία υγείας περισσοτέρων από 11 εκατομμύρια Αμερικανών. Τα δεδομένα αφορούσαν το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν θανάτους και τις αιτίες τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι υπεβλήθησαν σε εμβολιασμό για τον Covid-19. Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαχώρισαν τους θανάτους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Από αυτούς αφαίρεσαν τους θανάτους που σχετίζονται με τον Covid-19 και έλεγξαν  δημογραφικούς παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, διαπιστώνοντας την χαμηλή θνητότητα στους εμβολιασμένους από άλλη αιτία.

Αναλυτικά, οι εμβολιασμένοι είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε με αυτό της Moderna, είχαν μέση θνησιμότητα, μη σχετιζόμενη με τον Covid, περίπου 0,35 ανά 100 ανθρωπο-έτη. Αυτό μεταφράζεται τρία έως τέσσερα άτομα αναμένεται να πεθάνουν από τα 1.000 που παρακολουθούνται για ένα έτος. Για τους μη εμβολιασμένους, η μέση θνησιμότητα ήταν υπερτριπλάσια, στο 1,11 ανά 100 ανθρωπο-έτη. Αξιοσημείωτο είναι πως η εικόνα αυτή παρέμεινε σταθερή στις υποαναλύσεις ανά φυλή και εθνότητα και στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η θνητότητα από εποχική γρίπη είναι περίπου στο 5% της χειμερινής θνησιμότητας. Το ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία είναι περίπου 50% χαμηλότερο σε εμβολιασμένους κατά της γρίπης. Σημειώνεται πως από πρόσφατη μελέτη  προέκυψε ότι η ενδονοσοκομειακή χορήγηση του εμβολίου σε ασθενείς μετά από έμφραγμα μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επιπλοκών.

Ενδεχομένως να είναι αρκετοί λόγοι που ευθύνεται η διαφορά στους θανάτους ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κακώς οι θεράποντες γιατροί αποτρέπουν άτομα με σοβαρά ιατρικά προβλήματα  να εμβολιαστούν. Συνεπώς, η μη εμβολιασμένη ομάδα πιθανότατα να περιλαμβάνει περισσότερα άτομα με βαρύτερο ιατρικό ιστορικό. Ένας άλλος λόγος είναι ο φόβος για τις νοσηλευτικές δομές εν μέσω πανδημίας.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΧρήστος Μάρκελλος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-ta-emvolia-endechomenos-prostateyoyn-kai-apo-alles-astheneies/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία αντισωμάτων των GSK-Vir είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον

Η θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξε η GSK μαζί με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου παραλλαγμένου...

Ενημέρωση των γιατρών για την υποβολή αίτησης χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς τους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Ενημερωτική καμπάνια στις ιατρικές εταιρείες, στους ιατρικούς συλλόγους και στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκινά το υπουργείο Υγείας, με στόχο να...

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα από τον καρδιοχειρουργό Γεώργιο Τόλη…

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1971, ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση bypass στην Ελλάδα.

Ετικέτες