Υπουργείο Υγείας: Με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ιδιώτες γιατροί στις δημόσιες μονάδες της Πρωτοβάθμιας

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για ιδιώτες γιατρούς και μονάδες υγείας που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους θεσμούς και αναμένεται να κατατεθεί με καθυστέρηση αφού ζητήθηκε παράταση
Με κάποια καθυστέρηση θα κατατεθεί τελικώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων μία ευρύτερη συνεργασία με ιδιωτικές μονάδες υγείας αλλά και ιδιώτες γιατρούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση που είχε με τους θεσμούς ζήτησε παράταση για την κατάθεση του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρα μας.

Υπουργείο Υγείας: Ακόμη και υποχρεωτικά ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ εάν δεν καλυφθούν τα κενά – Νέο κάλεσμα σε αναισθησιολόγουςΥπουργείο Υγείας: Ακόμη και υποχρεωτικά ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ εάν δεν καλυφθούν τα κενά – Νέο κάλεσμα σε αναισθησιολόγους

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε παράταση κάποιων μηνών (περίπου 3 μήνες) έως ότου μελετήσει διεξοδικά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα, αλλά και για να οργανωθούν οι υπηρεσίες.
Ήδη πάντως όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr υπάρχει έτοιμο ένα προσχέδιο το οποίο και παρουσιάσθηκε στους θεσμούς και έλαβε το πράσινο φως. Το προσχέδιο αποτελεί τον κορμό των αλλαγών που θα προωθηθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Συνεργασία με ιδιωτικές μονάδες
Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο κυρίαρχο ρόλο θα παίζουν τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου με τον ιδιωτικό Τομέα) και οι συνεργασίες των δημοσίων μονάδων υγείας με τις ιδιωτικές μονάδες και τους ιδιώτες γιατρούς.
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταρτίσει υγειονομικό χάρτη με όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υπηρεσίες στις δημόσιες μονάδες υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Πολυϊατρεία κ.λ.π.), ελλείψεις που εντοπίζονται πλέον και σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία.
Άλλωστε σε κάποιες περιοχές απουσιάζουν πλήρως εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και οι πολίτες είτε αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις, είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίστοιχα γνωστές είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό σε κάθε δημόσια μονάδα υγείας, αφού εδώ και καιρό είχαν κληθεί οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr προκειμένου να καλυφθούν τα κενά αυτά σε ιατρικές και διαγνωστικές υπηρεσίες, θα γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές μονάδες υγείας (Πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π.) αλλά και μεμονωμένα με ιδιώτες γιατρούς.
Όλες οι συμπράξεις και οι συνεργασίες που θα γίνουν θα περάσουν μέσα από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και θα είναι διαπραγματευθεί μαζί με το υπουργείο Υγείας, το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ιδιώτες.
Οι συμβάσεις θα καλύπτουν πλήρως τους κατοίκους των περιοχών οι οποίοι και θα λαμβάνουν τις υπηρεσίες δωρεάν σαν να επισκέπτονταν δημόσια μονάδα.
Συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς
Από την άλλη, ιδιώτες γιατροί θα κληθούν να καλύψουν τα κενά σε προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υπογράφοντας συμβάσεις ώστε να εργάζονται εντός των δομών.
Δεν θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αλλά θα πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένο ωράριο και αριθμό ασθενών.
Αναμένεται να υπάρξει διάλογος με τα θεσμικά όργανα των γιατρών ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να κάνει και νέες συμβάσεις ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να καλύπτονται δωρεάν οι επισκέψεις για τους ασφαλισμένους.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει συνάψει νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ουσιαστικά από το 2012 οπότε και δημιουργήθηκε ο Οργανισμός.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2021/10/blog-post_25.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συνταγογράφηση-Χορήγηση Αντιβιοτικών και Πρόκληση Κακοήθων Κοιλιακών Αρρυθμιών

Παρουσίαση περιστατικού Άνδρας 69 ετών με ιστορικό χειρουργηθείσας στεφανιαίας νόσου (τριπλό by-pass προ 15 ετίας), σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμίας...

Εμβολιασμός και μόλυνση από κορονοϊό – με οποιαδήποτε σειρά – παρέχει «σούπερ» ανοσία

Είτε κάποιος αρρωστήσει με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό του, είτε πρώτα αρρωστήσει από κορονοϊό και μετά εμβολιαστεί, ο συνδυασμός αυτός - με...

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει; Τι δείχνει νέα έρευνα

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη COVID-19. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας έρευνας για μέλλον της...

Ετικέτες