Τρείς νέες μελέτες για την κολπική μαρμαρυγή

3 νέα paper απο την ομάδα μας για την κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ). Τα links στα σχόλια.
Συνοπτικά ευρήματα:

Samaras et al, BMC Cardiovasc Disord 2021
• Περίπου το 60% των νοσηλευόμενων ασθενών με «μη-βαλβιδική ΚΜ» είχαν τελικά μετρίου-σοβαρού βαθμού βαλβιδική νόσο, η οποία συσχετίστηκε με αυξημένη θνητότητα και επανανοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια.
• Η μετρίου-σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδας είχε τη ισχυρότερη προγνωστική αξία από τις υπόλοιπες βαλβιδοπάθειες.
• Παρατηρήθηκε αυξημένη χορήγηση VKAs σε ασθενείς με ένδειξη για λήψη NOACs, που υποδηλώνει ότι ο όρος «μη-βαλβιδική ΚΜ» ίσως προκαλεί σύγχυση στην καθημερινή κλινική πράξη.

Papanastasiou et al, J Thromb Thrombolysis 2021
• 28.9% του συνολικού πληθυσμού της μελέτης MISOAC-AF που συμπεριέλαβε νοσηλευόμενους ασθενείς με μη-βαλβιδική ΚΜ ήταν >80 ετών.
• Περίπου οι μισοί νοσηλευόμενοι ασθενείς > 80 ετών με ΚΜ και με εισαγωγή λαμβάνουν NOAC στο εξιτήριο.
• Ο σταθμισμένος κίνδυνος συνολικής θνητότητας ήταν παρόμοιος στους ηλικιωμένους αυτούς ασθενείς που έλαβαν NOAC και ανταγωνιστές βιταμίνης Κ. Παρόμοιος ήταν και ο κίνδυνος ΑΕΕ και μειζόνων αιμορραγιών. Πιθανόν τα NOACs να συνταγογραφούνται στο εξιτήριο σε ασθενείς χαμηλότερου κινδύνου.

Vrana et al, J Cardiovasc Med 2021
• Ένας στους έξι ασθενείς με μη-βαλβιδική ΚΜ, οι οποίοι εισάγονται στην καρδιολογική κλινική για οποιονδήποτε λόγο, έχει ένδειξη για τη διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου, συγκεκριμένα ιστορικό μείζονας αιμορραγίας ή ΑΕΕ υπό επαρκή αντιπηκτική αγωγή.
• Εάν προσθέσουμε το υψηλό HAS-BLED σκορ >3 και την ύπαρξη νεφρικής νόσου τελικού σταδίου, ο αριθμός των υποψήφιων ασθενών αυξάνεται στο 30%.

Επιμέλεια: Γεώργιος Γιαννακούλας, Αν.Καθηγητής Καρδιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία αντισωμάτων των GSK-Vir είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον

Η θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξε η GSK μαζί με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου παραλλαγμένου...

Ενημέρωση των γιατρών για την υποβολή αίτησης χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς τους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Ενημερωτική καμπάνια στις ιατρικές εταιρείες, στους ιατρικούς συλλόγους και στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκινά το υπουργείο Υγείας, με στόχο να...

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα από τον καρδιοχειρουργό Γεώργιο Τόλη…

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1971, ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση bypass στην Ελλάδα.

Ετικέτες