Ατομα που παίρνουν στατίνες είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό

Εκατομμύρια άνθρωποι που λαμβάνουν στατίνες μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κορονοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έκβαση ασθενών με κορονοϊό.

Τώρα, μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine υποδεικνύει ότι οι στατίνες σχετίζονται με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19. Ωστόσο, οι ειδικοί ζήτησαν προσοχή για τα αποτελέσματα και τόνισαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά θανάτου.

Η έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ των φαρμάκων αυτών και της θνησιμότητας από Covid. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μητρώα στη Σουηδία, το Ινστιτούτο Καρολίνσκα παρακολούθησε 963.876 κατοίκους της Στοκχόλμης άνω των 45 ετών μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2020.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε αναλύσεις δεδομένων σχετικά με τη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή, την υγειονομική περίθαλψη των συμμετεχόντων και από το μητρώο αιτιών θανάτου.

Ο εκ των συντακτών της μελέτης, Βίκτορ Αλβιστ, του Τμήματος Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, δήλωσε: «Συνολικά, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη χρήση στατινών για καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλά επίπεδα λιπιδίων αίματος, σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19».

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των στατινών και της μειωμένης θνησιμότητας.

Ο Τιμ Τσίκο, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής και επίτιμος σύμβουλος καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές γιατί οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με Covid.

«Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων, αλλά προκαλεί επίσης φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων», είπε. «Επειδή οι στατίνες μειώνουν τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, έχει γίνει πολλή συζήτηση για το αν μπορούν να βελτιώσουν την έκβαση στην Covid-19», εξήγησε.

(με πληροφορίες από Guardian)

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/atoma-poe-pairnoen-statines-einai-liyotero-pithano-na-pethanoen-apo-koronoio_gr_616936b3e4b079111a4833e2

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία αντισωμάτων των GSK-Vir είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον

Η θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξε η GSK μαζί με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου παραλλαγμένου...

Ενημέρωση των γιατρών για την υποβολή αίτησης χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς τους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Ενημερωτική καμπάνια στις ιατρικές εταιρείες, στους ιατρικούς συλλόγους και στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκινά το υπουργείο Υγείας, με στόχο να...

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα από τον καρδιοχειρουργό Γεώργιο Τόλη…

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1971, ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση bypass στην Ελλάδα.

Ετικέτες