Γιατί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα

Θωράκιση προσφέρει το εμβόλιο της γρίπης στο γενικό πληθυσμό και σε ευπαθείς ομάδες ενισχύοντας το ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα ιδιαίτερα ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και νοσηλείας με τη γρίπη.

Στοιχεία προέκυψαν από μετα-ανάλυση δεδομένων 6700 ασθενών σε δημοσιευμένη το περιοδικό Journal of American Medical Association. Τα δεδομένα για τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμμάτων δείχνουν πως είναι σχεδόν μισός μεταξύ εμβολιασθέντων σε σχέση με όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Νεότερη διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη IAMI που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation  εστίασε σε 2532 νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από έμφραγμα ή αγγειοπλαστική. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν  πως η ενδονοσοκομειακή χορήγηση του εμβολίου  εξασφάλεισε σημαντική μείωση των θανάτων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές επιπλοκές από το εμβόλιο.

Από άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation με δεδομένα από την εθνική βάση δεδομένων ασθενών της Δανίας, διαπιστώθηκε μείωση κατά 18% της θνητότητας μεταξύ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια από τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης έγκαιρα πριν την κορύφωση της εποχικής δραστηριότητας του ιού.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση νόσησης από γρίπη  είναι συχνές και αυξημένης βαρύτητας επιπλοκές ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι επιστήμονες τονίζουν πως «η χορήγηση του εμβολίου σε ετήσια βάση πριν την επιδημική έξαρση του ιού οδηγεί αποδεδειγμένα σε βελτιωμένα αποτελέσματα μεταξύ ευπαθών ασθενών με ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων».

Άξιο λόγου είναι πως νέα εμβόλια  παράγονται ετησίως  προκειμένου να αντιμετωπίσουν  αποτελεσματικά νέα μεταλλαγμένα στελέχη τόσο του ιού γρίπης Α όσο και του Β. Τα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας είναι τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε ανοσοκατεσταλμένους, περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β και χορηγούνται σε μία δόση.

Μεταξύ άλλων μεγαλύτερο όφελος φαίνεται πως έχουν έγκυες ανεξαρτήτως τριμήνου, ανοσοκατεσταλμένοι, παχύσαρκοι, επαγγελματίες υγείας, άτομα σε κλειστές κοινότητες, με υποκείμενα νοσήματα καθώς και όσοι έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Οι επιστήμονες διαβεβαίώνουν πως «η συγχορήγηση του εμβολίου μαζί με αυτό κατά της λοίμωξης COVID-19 είναι αποδεκτή αρκεί να πραγματοποιείται σε διαφορετικό σημείο του σώματος».

Επιμέλεια: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας), Ωραιάνθη Φιστέ και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://virus.com.gr/giati-prepei-na-kanoyn-to-emvolio-tis-gripis-astheneis-me-kardiaggeiaka-nosimata/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία αντισωμάτων των GSK-Vir είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον

Η θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξε η GSK μαζί με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου παραλλαγμένου...

Ενημέρωση των γιατρών για την υποβολή αίτησης χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς τους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Ενημερωτική καμπάνια στις ιατρικές εταιρείες, στους ιατρικούς συλλόγους και στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκινά το υπουργείο Υγείας, με στόχο να...

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα από τον καρδιοχειρουργό Γεώργιο Τόλη…

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1971, ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση bypass στην Ελλάδα.

Ετικέτες