Πανεπιστήμιο Κρήτης: Επιστήμονες ανακάλυψαν δυο μικρομόρια με δράση κατά του covid

Η Nature Crete Pharmaceuticals (NCP, ncp.gr), spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοίνωσε δύο σημαντικές ανακαλύψεις των επιστημόνων της οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19, στοχεύοντας συντηρημένες πρωτεΐνες του ιού, δηλαδή πρωτεΐνες για τις οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί λειτουργικές μεταλλάξεις:

  1. Η πρώτη αφορά ουσίες που περιέχονται σε κοινά τρόφιμα (μαϊντανός, σέλινο, κουμ-κουατ) και έχουν αποτρεπτική και θεραπευτική δράση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες, με τη χρήση προηγμένων υπολογιστικών αλλά και βιολογικών μεθόδων απέδειξαν ότι η φυσική πολυφαινόλη φορτουνελλίνη, η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο κουμ-κουατ, αλλά και ανάλογά της που βρίσκονται στο σελινο και το μαϊντανό, δρουν σε κύριες πρωτεΐνες του κορωνοϊού (κύρια πρωτεάση, MPro) και εμποδίζουν τη δράση της, αναστέλλοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η ανακάλυψη αυτή τίθεται άμεσα στην διάθεση του κοινού για ελεύθερη χρήση. H NCP θεωρεί ότι η αξιοποίηση αυτών των προϊόντων θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην αντιμετώπιση της λοιμώξεως, και αποτελεί μια προσφορά τόσο της εταιρείας, όσο και του Πανεπιστημίου Κρήτης στην κοινωνία.

Η επιστημονική εργασία των αποτελεσμάτων (συνεργασία επιστημόνων της NCP, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θράκης) έγινε δεκτή για δημοσίευση στο διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Molecules.

  1. Η δεύτερη αφορά στη φυσική φαινολική ουσία παρα-κυμένιο (p-cymene). Η ουσία αυτή, που βρίσκεται σε αρωματικά φυτά, προέκυψε ότι δρα εκλεκτικά στην πρωτεΐνη nucleocapsid του κορωνοϊού, εμποδίζοντας την λειτουργία της και αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παράλληλα, δρα και στην νουκλοπορωτεΐνη του ιού της γρίπης με ανάλογη δράση. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ουσία δρά και προστατευτικά, προφυλάσσοντας τα κύτταρα από την μόλυνση, και μπορεί να αποτελέσει βάση για φάρμακο με κοινή δράση στις δύο ασθένειες (γρίπη και COIVID-19). Τα αποτελέσματα αυτά που προέκυψαν από την συνεργασία των επιστημόνων της NCP, και των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θράκης δημοσιεύθηκαν στο διεθνές έγκυρο περιοδικό Pharmacology Research and Perspectives.

Ανάλογα του παρα-κυμενίου έχουν ήδη πατενταριστεί διεθνώς (WO2021/160768) και η NCP βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη φαρμακευτικού σκευάσματος.

Η NCP είναι spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Βιολογίας, και είναι μέλος του Elevate Greece και του cluster Βιολογικών Εταιρειών HBio.

Πηγή: https://www.candiadoc.gr/2021/10/04/panepistimio-kritis-epistimones-ana/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νικοτίνη: Πώς θα μειώσουμε τη βλάβη και θα προστατεύσουμε τους νέους

Yπάρχει μια διάχυτη ανησυχία μήπως τα διαθέσιμα νέα εναλλακτικά του τσιγάρου καπνικά προϊόντα γίνουν πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων και μη...

Αιματολογικές Κακοήθειες: Σε νέα «τροχιά» διάγνωσης και θεραπείας

Ούριος άνεμος πνέει στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών χάρη  τις αλματώδεις εξελίξεις σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Ωστόσο απαραίτητη είναι και...

Έτσι προστατεύω την καρδιά μου

Πόσα γνωρίζω και πόσα μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την καρδιά μου; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Χριστίνα...

Ετικέτες