Φάρμακα για την καρδιά κατά την εγκυμοσύνη

Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα  για το έμβρυο; Τι αλλάζει για τη μητέρα; Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι; Είναι μερικά από τα κυρία ερωτήματα που προκύπτουν κατά την συναρπαστική περίοδο της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, με καρδιαγγειακά ζητήματα.  Η στενή συνεργασία καρδιολόγου και γυναικολόγου, με την μητέρα (και τους οικείους της) μπορεί να διασφαλίσει μια ανεπίπλεκτη εγκυμοσύνη.  Η ουσιαστική ενημέρωση, σχετικά με την επιστημονικά τεκμηριωμένη ορθή διαδρομή και τις διαθέσιμες επιλογές,   είναι ο πυρήνας αυτής της συνεργασίας, καθώς συχνά υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας τόσο για το έμβρυο όσο και για την μητέρα.                

Ο προγραμματισμός πριν από την εγκυμοσύνη είναι κλειδί για μια υγιή, ασφαλή εγκυμοσύνη. Ορισμένες γυναίκες γεννιούνται με καρδιακές παθήσεις (αυτές ονομάζονται συγγενείς) και μερικές αναπτύσσουν αργότερα στη ζωή (επίκτητα καρδιακά νοσήματα). Το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το ηχοκαρδιογράφημα αποτελούν βασικά εργαλεία για διερεύνησης της κατάστασης της υγείας σας, ενώ αναλόγως του ιστορικού, περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια. 

Εάν έχετε καρδιοπάθεια, είναι σημαντικό να γίνει μια πλήρης αξιολόγηση προτού μείνετε έγκυος.  Βασικοί τύποι φαρμάκων αντιμετώπισης καρδιοπάθειας – όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου των υποδοχέων αγγειοτασίνης – δεν είναι ασφαλείς να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο μπορείτε να μεταβείτε σε εναλλακτική φαρμακευτική λύση για την διάρκεια τηε εγκυμοσύνης. Ομοίως, αντιθρομβωτικά φάρμακα, πρέπει να αντικατασταθούν με ενέσιμα σκευάσματα, κατά περιόδους ή καθ’ όλη την διάρκεια της κύησης. 

Η ασφάλεια των φαρμάκων είναι μια συνεχής διαδικασία ελέγχου. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και μπορεί να επηρεάσουν το μωρό σας. Αυτά τα φάρμακα αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η διαχείριση αυτών των φαρμάκων μειώνει τις πιθανότητές σας για πρόωρη γέννηση ή αναπτυξιακά προβλήματα για το μωρό σας.  Ακόμα και σκευάσματα που έχουν ιστορία δεκαετιών χωρίς προβλήματα, κατά την κύηση χρήζουν παρακολούθησης. Σημαντικές παράμετροι είναι η επίδραση της κύησης στο καρδιαγγειακό σύστημα, στη δράση των φαρμάκων, στην απορρόφηση και στην συνέργεια με άλλα σκευάσματα απαραίτητα για την εγκυμοσύνη.  Κατά την διάρκεια της κύησης αυξάνεται ο όγκος του αίματος κατά 40%, η καρδιακή παροχή κατά 50%,  ο καρδιακός ρυθμός μεταξύ 10 και 20 παλμών ανά λεπτό, ενώ μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Η αύξηση του όγκου του αίματος επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι νεφροί και το ήπαρ σας επεξεργάζονται τα φάρμακα καρδιάς σας. Επομένως, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει τις δόσεις της φαρμακευτικής αγωγής.

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν σε ένα κυρίαρχο μήνυμα∙ καλή συνεργασία με καρδιολόγο και γυναικολόγο, όσο νωρίτερα γίνεται.  Πριν αποφασίσετε να γίνετε μητέρα.  

Γράφει ο Φώτης Τσάκαλης, Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Πηγή: https://www.iatriko.gr/el/content/farmaka-gia-tin-kardia-kata-tin-egkymosyni-0?cl=609

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ασπιρίνης για άτομα υψηλού κινδύνου

Τι έδειξαν δύο μεγάλες μελέτες για τις επιπλοκές από τη χρήση ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη. Η ασπιρίνη μπορεί να...

Πέντε φορές περισσότερες οι πιθανότητες θρόμβωσης για όσους έχουν κιρσούς

Η θεσμοθέτηση Παγκόσμιας Ημέρας για τη Θρόμβωση στις 13 Οκτωβρίου (ημέρα γενεθλίων του Rudolf Virchow, πρωτοπόρου ερευνητή για την παθοφυσιολογία της θρόμβωσης)...

Ποιοι είναι, τι φοβούνται, τι πιστεύουν οι ανεμβολίαστοι

Έρευνα του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ» και της ProRata: Μια ακτινογραφία των πεποιθήσεων, της «ταυτότητας» και του πώς αυτοτοποθετούνται στην κλίμακα...

Ετικέτες