Καρδιαγγειακή νόσος και COVID-19: Κείμενο Ομοφωνίας ESC / ACVC σε συνεργασία με την EHRA

Στις 16/9/2021 δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cardiovascular Research το Κείμενο Ομοφωνίας των ομάδων εργασίας παθοφυσιολογίας των στεφανιαίων αγγείων / στεφανιαίας μικροκυκλοφορίας και θρόμβωσης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και της Εταιρείας Οξείας Καρδιαγγειακής Φροντίδας (Association of AcuteCardioVascularCare / ACVC), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιακού Ρυθμού(EHRA), σχετικά με τη συσχέτιση της λοίμωξης COVID-19 με την καρδιαγγειακή νόσο.

Περίληψη:

Είναι γνωστό ότι το καρδιαγγειακό σύστημα επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό στη νόσο COVID-19. Ειδικότερα,η μικροαγγειακή βλάβη, η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και η θρομβογενετική διεργασία –είτε ως άμεσες συνέπειες της προσβολής από τον ιό SARS-CoV-2, είτε ως έμμεσα αποτελέσματα της ανοσολογικής και φλεγμονώδους απόκρισης στη λοίμωξη- έχει δειχτεί ότι αποτελούν κύριες εκδηλώσεις της σοβαρής COVID-19.Τόσο η προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσος όσο και το υψηλό ιικό φορτίο σχετίζονται με αυξημένη επίπτωση μυοκαρδιακής βλάβης και δυσμενέστερη έκβαση.

Η αγγειακή απόκριση στην παραγωγή κυτοκινών και η αλληλεπίδραση μεταξύ του ιού SARS-CoV-2 και του υποδοχέα του ACE2 μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της μυοκαρδιακής συσταλτικότητας, με αντίστοιχες κλινικές συνέπειες.

Επιπρόσθετα, ένα υπολογίσιμο ποσοστό των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό δεν επιτυγχάνει πλήρη ανάρρωση, εξακολουθώντας να παρουσιάζει πολλαπλά συμπτώματα και επιπλοκές μετά την οξεία φάση της νόσου, απουσία εμμένουσας ενεργού λοίμωξης (“post-acute COVID-19”).

Η αιτιολογία της κατάστασης αυτής είναι πολυπαραγοντική και φαίνεται πως σε αυτή μπορεί να διαδραματίζει ρόλο η παραμονή θραυσμάτων ιικού RNAή πρωτεϊνών.

Η συστηματική φλεγμονώδης απόκριση στη λοίμωξη από τον ιόSARS-CoV-2, επιπρόσθετα, δύναται να επάγει μυοκαρδιακή ίνωση, η οποία εν συνεχεία μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή καρδιακή αναδιαμόρφωση.

Στο παρόν κείμενο συνοψίζεται η υπάρχουσα γνώση σχετικά με την επαγόμενη από τη νόσο COVID-19 καρδιαγγειακή βλάβη και τις δυνητικές επιπλοκές  της νόσου μετά την οξεία φάση. Καθώς η πανδημία προελαύνει και εμφανίζονται νέες παραλλαγές του ιού, ηγνώσησχετικάμετουςυποκείμενουςμηχανισμούςμπορείναπροαχθείμόνομέσωτηςσυναξιολόγησηςτωνδεδομένων που αφορούν την παθοφυσιολογία της νόσου με τα αντίστοιχα κλινικά ευρήματα.

Ιδιαίτερη σημασία προς την κατεύθυνση αυτή κατέχει η επισήμανση νέων βιοδεικτών ειδικών για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές της νόσου, με τελικό στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών στρατηγικών.

Συγγραφείς:

Edina CenkoLina BadimonRaffaeleBugiardiniMarc J ClaeysGiuseppe De LucaCor de WitGeneviève DerumeauxMaria DorobantuDirk J DunckerEtto C EringaDiana A GorogChristian HassagerFrank R HeinzelKurt HuberOlivia ManfriniDavorMilicicEvangelosOikonomouTeresa PadroDanijelaTrifunovic-ZamaklarZoranaVasiljevic-PokrajcicMarijaVavlukisGemma VilahurDimitrisTousoulis.

Επιμέλεια:Τούσουλης Δημήτριος

Link: https://academic.oup.com/cardiovascres/advance-article/doi/10.1093/cvr/cvab298/6370961

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ασπιρίνης για άτομα υψηλού κινδύνου

Τι έδειξαν δύο μεγάλες μελέτες για τις επιπλοκές από τη χρήση ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη. Η ασπιρίνη μπορεί να...

Πέντε φορές περισσότερες οι πιθανότητες θρόμβωσης για όσους έχουν κιρσούς

Η θεσμοθέτηση Παγκόσμιας Ημέρας για τη Θρόμβωση στις 13 Οκτωβρίου (ημέρα γενεθλίων του Rudolf Virchow, πρωτοπόρου ερευνητή για την παθοφυσιολογία της θρόμβωσης)...

Ποιοι είναι, τι φοβούνται, τι πιστεύουν οι ανεμβολίαστοι

Έρευνα του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ» και της ProRata: Μια ακτινογραφία των πεποιθήσεων, της «ταυτότητας» και του πώς αυτοτοποθετούνται στην κλίμακα...

Ετικέτες