Μελέτη: Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα έναντι της εποχικής γρίπης

Εν αναμονή του κύματος γρίπης συστήνονται αντιικά φάρμακα, ιδιαίτερα για όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό και χρήζουν νοσηλείας και gia όσους έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Προσοχή εφιστάται τις περιόδους συνύπαρξης στην κοινότητα των ιών της γρίπης και του SARS-CoV-2, αφού όσοι ασθενείς νοσούν ταυτόχρονα από COVID-19 και γρίπη μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2 για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με όσους νοσούν μόνο από COVID-19.

Τα διαθέσιμα αντιικά  φάρμακα για την εποχική γρίπη σε υγιείς ενήλικες όλων των ηλικιών και σε παιδιά αξιολόγησαν ερευνητές σε μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση 26 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών. Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA Network Open.  Η ανάλυση συμπεριέλαβε τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που σύγκριναν αναστολείς της νευραμινιδασής (οσελταμιβίρη, περαμιβίρη, ζαναμιβίρη, λαναμιβίρη) και αναστολείς της ενδονουκλεάσης (μπαλοξαβίρη), με εικονικό φάρμακο.

Επιδίωξη της μελέτης ήταν να απαντήσει στο ερώτημα ποιο από τα διαθέσιμα αντιικά φάρμακα έναντι της εποχιακής γρίπης έχει την καλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Ο πληθυσμός  της μελέτης ήταν 11.897 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 32 έτη52.9% εκ των οποίων ήταν άνδρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όλα τα αντιικά φάρμακα σχετίζονται με στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι του εικονικού φαρμάκου ως προς τη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων της γρίπης.

Ειδικότερα η ζαναμιβίρη έδειξε πως πετυχαίνει το μικρότερο χρονικό διάστημα από την έναρξη μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων. Ανάμεσα στα αντιικά φάρμακα, η  μπαλοξαβίρη  έδειξε πως διασφαλίζει τη χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών σχετιζόμενων με τη γρίπη και το χαμηλότερο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών, σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Κατόπιν αυτών, οι επιστήμονες καταλήγουν πως το αντιικό φάρμακο ζαναμαβίρη θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό σε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης.  Σε όσους θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών θα πρέπει να χορηγείται το αντιικό φάρμακο μπαλοξαβίρη.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη ΚορμομπόκηΘεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://virus.com.gr/meleti-poia-einai-ta-pio-apotelesmatika-antiika-farmaka-enanti-tis-epochikis-gripis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συνταγογράφηση-Χορήγηση Αντιβιοτικών και Πρόκληση Κακοήθων Κοιλιακών Αρρυθμιών

Παρουσίαση περιστατικού Άνδρας 69 ετών με ιστορικό χειρουργηθείσας στεφανιαίας νόσου (τριπλό by-pass προ 15 ετίας), σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμίας...

Εμβολιασμός και μόλυνση από κορονοϊό – με οποιαδήποτε σειρά – παρέχει «σούπερ» ανοσία

Είτε κάποιος αρρωστήσει με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό του, είτε πρώτα αρρωστήσει από κορονοϊό και μετά εμβολιαστεί, ο συνδυασμός αυτός - με...

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει; Τι δείχνει νέα έρευνα

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη COVID-19. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας έρευνας για μέλλον της...

Ετικέτες