Πρέπει πραγματικά να αποφεύγουμε το λίπος στη διατροφή μας;

Εργασία μας που παρουσιάσαμε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (European Society of Cardiology #ESC).

Ξέροντας ότι η χοληστερόλη είναι βασικό συστατικό της αθηρωμάτωσης (“αρτηριοσκλήρυνσης”), η λογική και οι ευρωπαϊκές οδηγίες συστήνουν να αποφεύγουμε τη δίαιτα πλούσια σε λίπος, ειδικά τα κορεσμένα λιπαρά.
Τελευταίως όμως, φαίνεται ότι το να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες (ζάχαρη, ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί) μπορεί να είναι είναι εξίσου, αν όχι καλύτερος τρόπος να περιορίσουμε κάποιους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Κάναμε μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση όλων των συμμετεχόντων όλων των δημοσιευμένων μελετών (25 τυχαιοποιημένες μελέτες) που σύγκριναν διατροφή φτωχή σε λίπος με διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες, σε υπέρβαρους και παχύσαρκους. Η μετανάλυσή μας έδειξε ότι αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερα αποτελέσματα, με μεγαλύτερη μείωση του βάρους, των τριγλυκεριδίων και παραγόντων φλεγμονής (TNF-α, IL-6) και μεγαλύτερη αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL, χωρίς να αυξηθεί η κακή χοληστερόλη LDL ή η αρτηριακή πίεση.

Φαίνεται δηλαδή, ότι αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, μπορούμε να έχουμε τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς μας, από ότι αν αποφεύγουμε το λίπος (και υπάρχουν αρκετές ερμηνείες γι’ αυτό).

Η εργασία αποτέλεσε τη διπλωματική εργασία (MD thesis) της, τότε φοιτήτριάς μας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο #EUC και νυν συναδέλφου, Angela Ishak.

Link: https://drkarpettas.com/2021/09/02/fat-in-diet/?fbclid=IwAR36p-L-jzlDhwZCeEbqQ453hpNLiBdC3GVuErWYDeKvAabXY8ZyRQzIrcU

Επιμέλεια: Νίκος Καρπεττάς, Consultant Cardiologist, General Healthcare System-ΓεΣΥ, Λέκτορας European University of Cyprus

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ασπιρίνης για άτομα υψηλού κινδύνου

Τι έδειξαν δύο μεγάλες μελέτες για τις επιπλοκές από τη χρήση ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη. Η ασπιρίνη μπορεί να...

Πέντε φορές περισσότερες οι πιθανότητες θρόμβωσης για όσους έχουν κιρσούς

Η θεσμοθέτηση Παγκόσμιας Ημέρας για τη Θρόμβωση στις 13 Οκτωβρίου (ημέρα γενεθλίων του Rudolf Virchow, πρωτοπόρου ερευνητή για την παθοφυσιολογία της θρόμβωσης)...

Ποιοι είναι, τι φοβούνται, τι πιστεύουν οι ανεμβολίαστοι

Έρευνα του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ» και της ProRata: Μια ακτινογραφία των πεποιθήσεων, της «ταυτότητας» και του πώς αυτοτοποθετούνται στην κλίμακα...

Ετικέτες