Κορωνοϊός: Αποτελέσματα μελέτης για τα αντισώματα έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό

Σημερινά νέα, τα αποτελέσματα της μελέτης μας για τα αντισώματα έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό (preprint ελεύθερα διαθέσιμο στο https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3922311)
Συνοπτικά:
-Ο τίτλος παρέμεινε περίπου διπλάσιος συγκριτικά με την πρώτη δόση αλλά μειώθηκε κατά 94% συγκριτικά με τη δεύτερη δόση (δηλαδή ο μέσος όρος του τίτλου των αντισωμάτων στο εξάμηνο είναι περίπου: 1000AU/ml)
-Τα άτομα άνω των 60 είχαν σημαντικά χαμηλότερους τίτλους συγκριτικά με τα άτομα κάτω των 50. Επιπλέον στα άτομα άνω των 60 οι τίτλοι έπεσαν από 10000 στο 1000 σε 4 μήνες ενώ στα άτομα κάτω των 60 η πτώση αυτή έγινε σε 6 μήνες. Άρα μετά από 6 μήνες η πτώση του τίτλου που αντιστοιχεί σε ≤1000AU/ml είναι η ίδια σε όλες τις ηλικίες. Με βάση αυτό διαφαίνεται η αναγκαιότητα μιας  booster δοσης (3η) για τα άτομα άνω των 60 στους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.
-Αυτοί με ιστορικό νόσησης που έκαναν και τις 2 δόσεις σίγουρα δε χρειάζονται επιπλέον δόση και με βάση το προγνωστικό μας μοντέλο  έχουν αποκτήσει μακροχρόνια ανοσία.
– Σύμφωνα με τον παρατηρούμενο ρυθμό μείωσης στο προγνωστικό μας μοντέλο (να θυμίσουμε ότι η ομαδα μας των υγειονομικών  ήταν η 1η ομάδα που εμβολιάστηκε βάση προτεραιοποίησης) προτείνεται  η χορήγηση τρίτης δόσης και στους υγειονομικούς δεδομένου ότι έχουν παρέλθει εννιά μήνες από το αρχικό σχήμα εμβολιασμού.

Επιμέλεια: Γεώργιος Παπαζήσης, Αν.Καθηγητής Φαρμακολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επίδραση της μέτρησης θερμίδων έναντι της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους

Άτομα που διατήρησαν 25% θερμιδικό έλλειμμα από την κανονική τους ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για τρεις εβδομάδες, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση...

Γιάννης Τούντας: Σε ποιες ομάδες πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ποιοι να πάρουν τρίτη δόση

Την ανάγκη πιο αποτελεσματικής “διείσδυσης” στα στρώματα του πληθυσμού που πείθονται δύσκολα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά την αναγκαιότητα...

Εποχική γρίπη: Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας (και) του αντιγριπικού εμβολίου

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της...

Ετικέτες