Covid-19: Πότε αναμένονται τα νεότερα από τις κλινικές μελέτες για τα εμβόλια μικρότερων παιδιών

Οι κλινικές μελέτες για τον έλεγχο των εμβολίων mRNA έναντι της Covid-19 στα παιδιά κάτω των 11 ετών προχωρούν κανονικά. Σύντομα θα έχουμε νεότερα για διάφορες παιδικές ηλικιακές ομάδες.

Ήδη  ο FDA έδωσε πλήρη έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε εφήβους άνω των 16 ετών. Το «πράσινο φως» δόθηκε με βάση 6μηνη παρακολούθηση κλινικών δεδομένων. Υπενθυμίζεται ότι είχε εγκριθεί επείγουσα χρήση τον περασμένο Δεκέμβριο με βάση συντομότερη, 2μηνη παρακολούθηση. 

Μέχρι σήμερα τα εμβόλια των Pfizer και Moderna έχoυν έγκριση επί του παρόντος για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών από FDA (ΗΠΑ) και EMA (Ευρώπη). Για ακόμη μια φορά σημειώνεται πως  τα δύο είναι mRNA εμβόλια, δηλαδή δεν περιέχουν τον ιό ή τμήμα του, αλλά μια σειρά πληροφοριών για να εκπαιδεύσουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Στόχος είναι να φτιάξουν μια πρωτεΐνη που θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων.

Εγκρίσεις για μικρότερα παιδιά εκτιμάται θα υπάρχουν άμεσα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Pfizer για παιδιά 5 ως 11 ετών και συγκεκριμένα μέσα στον επόμενο μήνα. Αναφορικά με τα παιδιά ηλικίας 2 ως 5 ετών  αναμένεται να είναι διαθέσιμα σύντομα μετά. Όσο για τα παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 2 ετών, η τα έχει δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας ενδέχεται να ανακοιωθούν το Νοέμβριο.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει την εγγραφή συμμετεχόντων σε κλινική μελέτη σχετικά με το εμβόλιο έναντι της Covid-9 για παιδιά μεταξύ 6 και 11 ετών.  Επίσης, η ίδια διεξάγει μελέτες επιλογής καταλληλότερης δόσης σε ακόμη μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

Για λόγους προστασίας των παιδιών, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επισήμαναν ότι τα παιδιά σε κλινικές δοκιμές για  εμβόλια έναντι COVID-19 θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 2 μήνες. Με δεδομένα αυτά εξετάζεται η ταχύτερη πορεία για την έγκριση της επείγουσας χρήσης πριν από την πλήρη έγκριση. Από την πλευρά του, ο FDA στοχεύει να ολοκληρώσει ο έλεγχος των δεδομένων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πιθανότατα σε λίγες εβδομάδες και όχι μήνες ως συνήθως. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ειδικοί συνιστούν για την προστασία των παιδιών, επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και πιθανώς η απομόνωση σε κάποιες περιπτώσεις, θα χρειαστούν κατά τους μήνες που ακολουθούν.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) .

Πηγή: https://virus.com.gr/pote-anamenetai-i-egkrisi-emvolion-enanti-tis-covid-19-mikroteron-paidion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επίδραση της μέτρησης θερμίδων έναντι της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους

Άτομα που διατήρησαν 25% θερμιδικό έλλειμμα από την κανονική τους ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για τρεις εβδομάδες, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση...

Γιάννης Τούντας: Σε ποιες ομάδες πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ποιοι να πάρουν τρίτη δόση

Την ανάγκη πιο αποτελεσματικής “διείσδυσης” στα στρώματα του πληθυσμού που πείθονται δύσκολα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά την αναγκαιότητα...

Εποχική γρίπη: Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας (και) του αντιγριπικού εμβολίου

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της...

Ετικέτες