Κορωνοϊός: Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσου παρά τον εμβολιασμό

Νέα μελέτη για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή COVID στα πλήρως εμβολισμένα άτομα. Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο. Πόσα έχουν όσοι αρρωσταίνουν βαριά.

Τα εμβόλια παρέχουν ισχυρή προστασία εναντίον της σοβαρής νόσου και του θανάτου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο μερικοί πλήρως εμβολισμένοι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν βαριά. Τα σπάνια αυτά περιστατικά συνήθως αφορούν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, σύμφωνα με νέα δεδομένα.

Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2021 είχαν εμβολιαστεί πλήρως 176 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκαν 14.115 σοβαρά κρούσματα της COVID-19.

Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία. Οι 11.440 ανέρρωσαν και οι 2.675 έχασαν τη ζωή τους (σ.σ. οι συνολικοί θάνατοι στις ΗΠΑ από κορωνοϊό είναι πάνω από 677.000). Τα CDC αναφέρουν ότι:

 • Οι περισσότεροι ήταν άνδρες. Αποτελούσαν το 52% των πλήρως εμβολιασμένων που αρρώστησαν βαριά αλλά έγιναν καλά και το 56% όσων έχασαν τη ζωή τους
 • Οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι (ηλικίες 65 ετών και άνω). Αποτελούσαν το 70% όσων ανέρρωσαν και το 87% όσων κατέληξαν

Ωστόσο, το 21% των θανάτων (493 περιπτώσεις) και το 25% των κρουσμάτων (2.491 περιπτώσεις) ήταν σε ασυμπτωματικά άτομα ή δεν σχετιζόταν καθόλου με την COVID.

Κλονισμένη υγεία

Σύμφωνα με αδημοσίευτη μελέτη των CDC, όσοι νοσηλεύονται με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους, όχι μόνο είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά συνήθως έχουν και κλονισμένη υγεία. Στην πραγματικότητα, πολλοί πάσχουν από πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα.

Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 4.732 ασθενών. Η μέση ηλικία των ανεμβολίαστων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν τα 59 έτη. Των πλήρως εμβολιασμένων ήταν τα 73 έτη.

Ειδικά μετά την επικράτηση του στελέχους Δέλτα, οι ανεμβολίαστοι είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στα νοσοκομεία απ’ ό,τι οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα

Το σχεδόν 71% των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία είχαν τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και διαταραχές, όπως:

 • Υπέρταση (έπασχε το 70,5% των ασθενών)
 • Καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά., έπασχε το 58,6%)
 • Χρόνια μεταβολικά νοσήματα (48,5%)
 • Παχυσαρκία (48,4%)
 • Χρόνια πνευμονοπάθεια (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα κ.ά., έπασχε το 39,2% των ασθενών)
 • Σακχαρώδης διαβήτης (έπασχε το 38,1% των ασθενών)
 • Νευρολογικά νοσήματα (33%)
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό (32,1%)
 • Νεφροπάθεια (30,4%)

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι περισσότερο από το 19% των πλήρως εμβολιασμένων που αρρώστησε βαριά ο κορωνοϊός είχαν τουλάχιστον 2 υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον, το 6,3% είχαν ένα υποκείμενο νόσημα. Μόλις το 3,6% δεν είχαν κανένα. Αντιθέτως, στους ανεμβολίαστους το 8,6% δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα και το 14,3% είχαν ένα.

Η νέα μελέτη έχει αναρτηθεί στον διακομιστή ερευνών υγείας medRxiv.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-poia-ypokeimena-nosimata-afksanoun-ton-kindyno-varias-nosou-para-ton-emvoliasmo/146900/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αποχαιρετισμός στον Λ. Ανθόπουλο

Τον καθηγητή Καρδιολογίας Λάμπρο Ανθόπουλο αποχαιρετά η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας  της Καρδιακής Ανεπάρκειας. Στο μήνυμά της κάνει λόγο για έναν χαρισματικό δάσκαλο και κλινικό...

Δεύτερη χειρότερη στα εμπόδια υγείας η Ελλάδα από τις χώρες της Ε.Ε.

Χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και με ένα σύστημα με αναχρονιστικό τεχνολογικό εξοπλισμό, οι Έλληνες καλούνται να λύσουν τα προβλήματα υγείας τους...

Απεργία – Διαγνωστικά Κέντρα: Έρχεται “θερμό” τριήμερο κινητοποιήσεων – Με κυρώσεις απειλεί το Υπουργείο Υγείας

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται Υπουργείο Υγείας και Διαγνωστικά Κέντρα, μετά την εξαγγελθείσα για αύριο Πέμπτη (26/5) τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου.

Ετικέτες