Κορωνοϊός: Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσου παρά τον εμβολιασμό

Νέα μελέτη για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή COVID στα πλήρως εμβολισμένα άτομα. Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο. Πόσα έχουν όσοι αρρωσταίνουν βαριά.

Τα εμβόλια παρέχουν ισχυρή προστασία εναντίον της σοβαρής νόσου και του θανάτου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο μερικοί πλήρως εμβολισμένοι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν βαριά. Τα σπάνια αυτά περιστατικά συνήθως αφορούν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, σύμφωνα με νέα δεδομένα.

Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2021 είχαν εμβολιαστεί πλήρως 176 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκαν 14.115 σοβαρά κρούσματα της COVID-19.

Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία. Οι 11.440 ανέρρωσαν και οι 2.675 έχασαν τη ζωή τους (σ.σ. οι συνολικοί θάνατοι στις ΗΠΑ από κορωνοϊό είναι πάνω από 677.000). Τα CDC αναφέρουν ότι:

 • Οι περισσότεροι ήταν άνδρες. Αποτελούσαν το 52% των πλήρως εμβολιασμένων που αρρώστησαν βαριά αλλά έγιναν καλά και το 56% όσων έχασαν τη ζωή τους
 • Οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι (ηλικίες 65 ετών και άνω). Αποτελούσαν το 70% όσων ανέρρωσαν και το 87% όσων κατέληξαν

Ωστόσο, το 21% των θανάτων (493 περιπτώσεις) και το 25% των κρουσμάτων (2.491 περιπτώσεις) ήταν σε ασυμπτωματικά άτομα ή δεν σχετιζόταν καθόλου με την COVID.

Κλονισμένη υγεία

Σύμφωνα με αδημοσίευτη μελέτη των CDC, όσοι νοσηλεύονται με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους, όχι μόνο είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά συνήθως έχουν και κλονισμένη υγεία. Στην πραγματικότητα, πολλοί πάσχουν από πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα.

Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 4.732 ασθενών. Η μέση ηλικία των ανεμβολίαστων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν τα 59 έτη. Των πλήρως εμβολιασμένων ήταν τα 73 έτη.

Ειδικά μετά την επικράτηση του στελέχους Δέλτα, οι ανεμβολίαστοι είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στα νοσοκομεία απ’ ό,τι οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα

Το σχεδόν 71% των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία είχαν τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και διαταραχές, όπως:

 • Υπέρταση (έπασχε το 70,5% των ασθενών)
 • Καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά., έπασχε το 58,6%)
 • Χρόνια μεταβολικά νοσήματα (48,5%)
 • Παχυσαρκία (48,4%)
 • Χρόνια πνευμονοπάθεια (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα κ.ά., έπασχε το 39,2% των ασθενών)
 • Σακχαρώδης διαβήτης (έπασχε το 38,1% των ασθενών)
 • Νευρολογικά νοσήματα (33%)
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό (32,1%)
 • Νεφροπάθεια (30,4%)

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι περισσότερο από το 19% των πλήρως εμβολιασμένων που αρρώστησε βαριά ο κορωνοϊός είχαν τουλάχιστον 2 υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον, το 6,3% είχαν ένα υποκείμενο νόσημα. Μόλις το 3,6% δεν είχαν κανένα. Αντιθέτως, στους ανεμβολίαστους το 8,6% δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα και το 14,3% είχαν ένα.

Η νέα μελέτη έχει αναρτηθεί στον διακομιστή ερευνών υγείας medRxiv.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-poia-ypokeimena-nosimata-afksanoun-ton-kindyno-varias-nosou-para-ton-emvoliasmo/146900/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νικοτίνη: Πώς θα μειώσουμε τη βλάβη και θα προστατεύσουμε τους νέους

Yπάρχει μια διάχυτη ανησυχία μήπως τα διαθέσιμα νέα εναλλακτικά του τσιγάρου καπνικά προϊόντα γίνουν πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων και μη...

Αιματολογικές Κακοήθειες: Σε νέα «τροχιά» διάγνωσης και θεραπείας

Ούριος άνεμος πνέει στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών χάρη  τις αλματώδεις εξελίξεις σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας. Ωστόσο απαραίτητη είναι και...

Έτσι προστατεύω την καρδιά μου

Πόσα γνωρίζω και πόσα μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την καρδιά μου; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Χριστίνα...

Ετικέτες