Η μεγαλύτερη μελέτη για τη χρήση μάσκας- Σημαντικό «όπλο» για την καταπολέμηση της πανδημίας

Η χρήση μάσκας διασφαλίζει τόσο την ανακοπή της μετάδοσης όσων και των συμπτωματικών λοιμώξεων, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Μπαγκλαντές της Ασίας.  Στόχος της μελέτης ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης μάσκας στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της COVID-19 στην κοινότητα.

Η συγκεκριμένη μελέτη άρχισε σε 600 χωριά του Μπαγκλαντές τον προηγούμενο Νοέμβριο και είχε διάρκεια πέντε μήνες. Στοιχεία συλλέχθηκαν  από 342.126 άτομα.  Τα  αποτελέσματα της μελέτης αυτής συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Άξιο αναφοράς είναι πως οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τα χωριά σε δύο ομάδες, δηλαδή σε αυτά στα οποία ανέπτυξαν προγράμματα προώθησης της χρήσης μάσκας, με δωρεάν διανομή στα νοικοκυριά και παροχή πληροφοριών σχετικά με τη σημασία της, καθώς και σε εκείνα στα οποία δεν έγινε καμιά ειδική παρέμβαση.  Υπό την λογική αυτή μπορεί η μελέτη να διεξήχθη έγινε στον πραγματικό κόσμο, έχει τον τύπο της τυχαιοποιημένης δοκιμής, που είναι πιο αξιόπιστος στην ερευνητική διαδικασία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μεταξύ των περίπου 178.000 ατόμων που ενθαρρύνθηκαν να τη φορούν, η χρήση μάσκας αυξήθηκε κατά 30% περίπου και ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά συνεχίστηκε για 10 εβδομάδες ή περισσότερο. Η προσπάθεια απέφερε καρπούς. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε  μείωση των συμπτωματικών περιπτώσεων με COVID-19 κατά 11,9% και μείωση των περιπτώσεων με θετικό τεστ για SARSCoV‑2 κατά 9,3%.

Από την πλευρά των επιστημόνων τονίζεται πως τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν με 30% αύξηση της χρήσης μάσκας. Τα ποσοστά της μείωσης  θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερα εφοσον το ποσοστό αύξησης της χρήσης ήταν μεγαλύτερο. Επίσης, οι ερευνητές υπογραμμίζουν στα συμπεράσματά τους ότι η χρήση μάσκας μείωσε σημαντικά τη συμπτωματική λοίμωξη ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων, καθώς και ότι οι χειρουργικές μάσκες ήταν πιο αποτελεσματικές από τις υφασμάτινες.

Καταλήγοντας οι ερευνητές επισημαίνουν πως για το συγκεκριμένο θέμα έχουν διεξαχθή μέχρι τώρα μικρότερες σχετικές μελέτες σε εργαστήρια και κλινικές, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή που έγινε μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες κοινότητας. Χάρη σε αυτή αποδείχθηκε η σημασία της χρήσης μάσκας στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, αλλά και της επιμονής των επιστημόνων στην έγκυρη ενημέρωση της κοινωνίας.

Πηγή: https://virus.com.gr/i-megalyteri-meleti-gia-ti-chrisi-maskas-simantiko-oplo-gia-tin-katapolemisi-tis-pandimias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επίδραση της μέτρησης θερμίδων έναντι της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους

Άτομα που διατήρησαν 25% θερμιδικό έλλειμμα από την κανονική τους ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για τρεις εβδομάδες, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση...

Γιάννης Τούντας: Σε ποιες ομάδες πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ποιοι να πάρουν τρίτη δόση

Την ανάγκη πιο αποτελεσματικής “διείσδυσης” στα στρώματα του πληθυσμού που πείθονται δύσκολα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά την αναγκαιότητα...

Εποχική γρίπη: Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας (και) του αντιγριπικού εμβολίου

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της...

Ετικέτες