ΠΡΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ):

Αγαπητοί φίλοι,

πριν από λίγο καιρό προχωρήσατε σε μία αυτονόητη πράξη πρόληψης και προστασίας του εαυτού σας αλλά προστασίας και των άλλων, εμβολιαστήκατε. Αυτή η αυτονόητη υπεύθυνη στάση απέναντι στον εαυτό σας, την οικογενεια σας, τους φίλους & συνεργάτες σας και το κοινωνικό σύνολο εν γένει, δυστυχώς και πολύ κακώς έχει καταλήξει από μία μερίδα (αυτούς που φοβούνται τις παρενέργειες των εμβολίων) να θεωρείται ηρωική πράξη αυτοθυσίας και από μία άλλη μερίδα (τους αρνητές αντιεμβολιαστές) πράξη βλακείας, έλλειψης σωστής ενημέρωσης και ίσως “υποταγής” στο πολιτικό σύστημα !! Ας είναι, εσείς να ξέρετε ότι πράξατε το σωστό και κυρίως το αυτονόητο.
Πρέπει να ξέρετε όμως και κάποιες άλλες πτυχές του θέματος που σας/μας αφορούν:
1. Με τον εμβολιασμό προφυλάσσεστε, εφόσον προσβληθείτε από τον κορονοιό, περίπου κατά 90% από το να νοσήσετε βαριά, να διασωληνωθείτε σε ΜΕΘ ή ακόμα και να πεθάνετε. Αυτό σημαίνει ότι μία μικρή μειοψηφία που πάλι όμως αντιπροσωπεύει έναν αξιόλογο αριθμό εμβολιασμένων, εφόσον προσβληθούν, θα νοσήσουν βαριά, θα διασωληνωθούν ή θα χάσουν την μάχη.
2. Εχετε μία προστασία από το να “κολλήσετε” εσείς οι ίδιοι τον ιό περίπου στο 65-70%. Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός εμβολιασμένων μπορεί να προσβληθεί από τον κορονοιό, δεν είμαστε άτρωτοι δηλαδή.
3. Άπαξ και τον “κολλήσετε”, τον μεταδίδετε μάλλον με την ίδια ευκολία όσο και ένας ανεμβολίαστος, σε άλλους ανθρώπους, εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους, υπέργηρους, ανθρώπους ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες, κλπ.
4. Η ανοσία που κερδίζεται με το εμβόλιο φθίνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και με δεδομένη και την παρουσία μεταλλάξεων. Πιθανόν 8-10 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού μας να είμαστε πάλι ακάλυπτοι, οπότε ευχής έργον θα είναι να εγκριθεί για όλους, και όχι μόνο για ειδικές ομάδες ασθενών ή επαγγελματιών, η 3η δόση.
Επομένως και παρά το ότι εμβολιαστήκαμε, δεν επιτρέπεται καμμία χαλάρωση. Ακολουθούμε τα μέτρα ατομικής μας προστασίας και προστασίας των άλλων ευλαβικά. Μάσκες, ιδιαίτερα σε συνθήκες συνύπαρξης πολλών ανθρώπων, πλύσιμο κ απολύμανση χεριών, αποφυγή κατά το δυνατόν συνωστισμών σε κλειστούς χώρους, αερισμός δωματίων, τακτική απολύμανση επιφανειών κλπ.
Επίσης διαγνωστικά τεστ. Δεν είναι δυνατόν, αντίκειται σε κάθε λογική, να καταργηθούν τα περιοδικά (1-2/εβδομάδα) rapid-self αντιγονικά tests για τους εμβολιασμένους κ να μείνουν μόνο (τιμωρητικά δείχνουν έτσι) για τους ανεμβολίαστους. Εάν η Επιτροπή Ειδικών κ η Κυβέρνηση οδηγούνται σε τετοιες εξαγγελίες (π.χ. για εκπαιδευτικούς) να τις πάρουν πίσω άμεσα γιατί είναι λανθασμένες αποφάσεις. Αν θέλουν να ξεχωρίσουν τις 2 κατηγορίες κάπως, αυτό να μην γίνει με την κατάργηση των τεστ για τους εμβολιασμένους (ΤΕΡΑΣΤΙΟ & ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ) αλλά π.χ. να προσφέρονται δωρεάν τα τεστ βάσει πλατφόρμας για τους εμβολιασμένους ενώ οι ανεμβολίαστοι να τα επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιοι. ΤΕΣΤ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΟ 4ο ΚΥΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ.
Τέλος, επειδή όλος ο κόσμος παρακολουθεί τηλεόραση, θα ήθελα να απευθύνω το ερώτημα στους υπεύθυνους των ενημερωτικών εκπομπών όλων των καναλιών : είναι υπέρ του εμβολιασμού και της καταπολέμησης της πανδημίας ή είναι υπέρ της με όποιο τρόπο και πάση θυσία τηλεθέασης που την εξασφαλίζουν οι, με συγχωρείτε για την έκφραση, “σκυλοκαβγάδες” στον αέρα ειδικών, γιατρών, καθηγητών κλπ ;;; αν η απάντηση είναι η δεύτερη, τότε..ΑΙΣΧΟΣ. Αν όμως η απάντηση είναι η πρώτη, τότε πρέπει να πάψουν άμεσα να καλούν στις εκπομπές τους ανθρώπους που εδώ και πολλούς μήνες εμφανίζονται σε διάφορες εκπομπές ή στις ειδήσεις 3-4 φορές ημερησίως. Εχουν κουράσει, ο κόσμος τους εχει βαρεθεί, η εικόνα τους εχει φθαρεί, δεν πείθουν πλέον κανένα. Αρκετοί από αυτούς έχουν αποκτήσει, με ευθύνη τους και με την τηλεοπτική συμπεριφορά τους, και στρατιές φανατικών εχθρών που τους χλευάζουν και τους καθυβρίζουν στα social media, κάτι που είμαι σίγουρος ότι το βλέπουν στα κανάλια. Αυτό είναι πολύ θλιβερό για επιστήμονες που ξεκίνησαν με σκοπό την επιστημονική ενημέρωση αλλά με την “αιμοδιψία” των καναλιών και την δική τους “μέθη για το γυαλί” εχουν καταντήσει περίγελως και αντικείμενο ύβρεων, ειρωνιών, χλεύης κ ενδεχομένως και απειλών !! Το βασικό όμως για μένα είναι όχι ότι δεν πείθουν π.χ. τον αναποφάσιστο για τον εμβολιασμό, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, δηλαδή να μην εμβολιαστεί. Κύριοι κ κυρίες λοιπόν των καναλιών, προστατέψτε την ηθική κ επαγγελματική υπόσταση των μέχρι τώρα “εκλεκτών” σας, μην τους καταστρέψετε την ζωή τους. Βρείτε άλλους, άφθαρτους, με ψύχραιμο λόγο, που καλό θα είναι να εκπροσωπούν και κάποιο επιστημονικό φορέα ή θεσμό και προσκαλέστε αυτούς, καθώς και διατηρείστε όσους προσκαλείτε μέχρι τώρα, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι ομιλούν σωστά, ήρεμα, τεκμηριωμένα, πολιτισμένα και πειστικά.
Εύχομαι σε όλους καλό αποκαλόκαιρο, καλή επιστροφή στην καθημερινότητα μας και προ παντός άλλου ΥΓΕΙΑ & ΣΥΝΕΣΗ.

Επιμέλεια: Επαμεινώνδας Κοσμάς, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής ΠΝΟΗ , Metropolitan Hospital

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επίδραση της μέτρησης θερμίδων έναντι της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους

Άτομα που διατήρησαν 25% θερμιδικό έλλειμμα από την κανονική τους ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για τρεις εβδομάδες, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση...

Γιάννης Τούντας: Σε ποιες ομάδες πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ποιοι να πάρουν τρίτη δόση

Την ανάγκη πιο αποτελεσματικής “διείσδυσης” στα στρώματα του πληθυσμού που πείθονται δύσκολα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά την αναγκαιότητα...

Εποχική γρίπη: Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας (και) του αντιγριπικού εμβολίου

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της...

Ετικέτες