Εμπαγλιφλοζίνη: ωφέλιμη και σε ασθενείς με διατηρημένο κλάσμα εξωθήσεως: EMPEROR-Preserved trial

Η μελέτη EMPEROR-Reduced έδειξε ότι οι αναστολείς συμμεταφοράς γλυκόζης-νατρίου (SGLT 2) μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας  σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης (EF ≤40%). Η επίδραση των SGLT2 στους ασθενείς,  με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης δεν ήταν γνωστές έως σήμερα.

Η EMPEROR-Preserved  trial μελέτησε την επίδραση των SGLT2 στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας.

ΜΕΘΟΔΟΣ

Πρόκειται για μια διπλή-τυφλή μελέτη κατά την οποία τυχαιοποιήθηκαν 5988 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια NYHA II-IV και κλάσμα εξώθησης άνω του 40% για να λάβουν εμπαγλιφλοζίνη (10 mg μία φορά ημερησίως) ή εικονικό φάρμακο, επιπλέον της συνηθισμένης θεραπείας.

Το κύριο ερώτημα ήταν συμβάματα καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σε χρονικό διάστημα 26,2 μηνών,  πρωτογενές σύμβαμα εκδήλωσης σημειώθηκε σε 415 από 2997 ασθενείς (13,8%) στην ομάδα εμπαγλιφλοζίνης και σε 511 από 2991 ασθενείς (17,1%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (λόγος κινδύνου, 0,79, 95%διάστημα εμπιστοσύνης [ CI], 0,69 έως 0,90 · Ρ <0,001).

Η ευεργετική δράση σχετίζεται κυρίως με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια στην ομάδα της εμπαγλιφλοζίνης. Οι επιδράσεις της εμπαγλιφλοζίνης εμφανίστηκαν ήταν ίδιες σε ασθενείς με ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη.

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλειών για η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν χαμηλότερη στην ομάδα της εμπαγλιφλοζίνης σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (407 με εμπαγλιφλοζίνη και 541 με εικονικό φάρμακο. λόγος κινδύνου, 0,73, 95% CI, 0,61 έως 0,88, Ρ <0,001). Μη επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος  και υπόταση αναφέρθηκαν συχνότερα με την εμπαγλιφλοζίνη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η εμπαγλιφλοζίνη μείωσε τον συνδυασμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία διαβήτη.

Βιβλιογραφία:

ESC congress 2021

This article was published on August 27, 2021, at NEJM.org.

DOI: 10.1056/NEJMoa2107038

Επιμέλεια:

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Ηράκλειο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποιο το όφελος της πρώιμης επαναιμάτωσης αναλόγως της έκτασης της ισχαιμίας και της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας;

Επιμέλεια: Δημήτριος Αλεξόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Επεμβατικής Καρδιολογίας & Καρδιαγγειακή...

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του ΕΟΔΥ για το ιό Langya που βρέθηκε στην Κίνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τον νέο ιό Langya henipavirus (LayV) που ανιχνεύθηκε στην Κίνα, σύμφωνα...

Ταξίδια: Τι να προσέχετε όταν τρώτε στις διακοπές. Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε εκτός σπιτιού στον τόπο όπου παραθερίζουμε. Συμβουλές για προορισμούς εκτός αλλά και εντός Ελλάδας, από τον ΕΟΔΥ

Ετικέτες