Πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα

Καταλυτικά άλλαξε τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας η μετάλλαξη που φέρει το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου Vanderbilt των ΗΠΑ, Δρ. William Schaffner. Η αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η μεταδοτικότητα στα παιδιά διαφοροποιούν το πανδημικό τοπίο.

Ενδεικτική είναι η μόλυνση σε νεότερες ηλικίες, 20-40 ετών, αλλά και στα παιδιά, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στα προηγούμενα κύματα. Τα νέα κρούσματα αφορούν στην πλειοψηφία ανεμβολίαστους πολίτες.  Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη ΚορομπόκηΜαρία ΓαβριατοπούλουΘεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της συνέντευξης  του Δρ. William Schaffner.

Ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αποτελούν την καλύτερη άμυνα στον ιό, σύμφωνα με τον Καθηγητή Schaffner. Οι δε ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να περιοριστούν τις κοινωνικές επαφές τους.

Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να υπολογίζουν το  ρίσκο της νόσησης, δηλαδή επαφές με ανεμβολίαστους  και αποφυγή του συγχρωτισμού. Για παράδειγμα σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως είναι γάμοι, βαφτίσεις, συνεστιάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται. Οι περιορισμένου τύπου κοινωνικές επαφές με λίγα άτομα, τα οποία είναι εμβολισμένα φαίνεται ότι είναι ασφαλείς.

Ανίχνευση του ιού

Αναγκαίοι είναι οι μαζικοί έλεγχοι με τεστ, ιδιαίτερα το προσεχές διάστημα που αναμένεται έξαρση άλλων ιώσεων, όπως της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Στους εμβολιασμένους ασθενείς μπορεί να γίνεται έλεγχος με rapid test.

Μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα πρέπει να  διενεργείται μοριακό έλεγχο τρεις έως πέντε μέρες μετά την έκθεση, ακόμα και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανεμβολίαστους όσο και για τους εμβολιασμένους.

Από μελέτες προκύπτει ότι στην περίπτωση του στελέχους Δέλτα  τα εμβολιασμένα άτομα έχουν τα ίδια ποσοστά ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου στο ρινοφαρυγγικό επίχρισμα με τους μη εμβολιασμένους. Επομένως μπορούν και οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό, ακόμα και εάν είναι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, φαίνεται πως μεταδίδουν τον ιό για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα ανεμβολίαστα άτομα. Για το λόγο αυτό το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης λοιμώξεων συστήνει τη χρήση μάσκας και από εμβολιασμένα άτομα σε κλειστούς χώρους, προκειμένου να ελαττωθεί η μετάδοση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή: https://virus.com.gr/praktikes-symvoyles-antimetopisis-tis-metallaxis-delta/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επίδραση της μέτρησης θερμίδων έναντι της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους

Άτομα που διατήρησαν 25% θερμιδικό έλλειμμα από την κανονική τους ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για τρεις εβδομάδες, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση...

Γιάννης Τούντας: Σε ποιες ομάδες πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ποιοι να πάρουν τρίτη δόση

Την ανάγκη πιο αποτελεσματικής “διείσδυσης” στα στρώματα του πληθυσμού που πείθονται δύσκολα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά την αναγκαιότητα...

Εποχική γρίπη: Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας (και) του αντιγριπικού εμβολίου

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της...

Ετικέτες