Κορωνοϊός: Πολύ πιο συχνές οι θρομβώσεις λόγω COVID, παρά με τα εμβόλια

Τι δείχνει η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη παγκοσμίως για τον κίνδυνο θρόμβωσης, με ή χωρίς ταυτόχρονη αιμορραγία. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο εμβολιασμός εναντίον της, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και άλλα οκτώ βρετανικά πανεπιστήμια εξέτασαν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και την θρομβοπενία μεταξύ τους.

Με τον όρο θρομβοεμβολικά επεισόδια περιγράφονται οι θρομβώσεις. Σε αρτηριακή θρόμβωση (ή αρτηριακό θρομβοεμβολικό επεισόδιο), π.χ., οφείλονται το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Η θρομβοπενία είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μία σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca είναι ο συνδυασμός της θρόμβωσης με θρομβοπενία.

Στη μελέτη συγκρίθηκαν τα ποσοστά θρομβώσεων μετά την πρώτη δόση των εμβολίων με τα ποσοστά μετά από την μόλυνση με τον κορωνοϊό. Τα στοιχεία που αναλύθηκαν προέρχονταν από ανθρώπους οι οποίοι:

  • Είχαν κάνει την πρώτη δόση από τα εμβόλια της AstraZeneca (τα 19,6 εκατομμύρια) ή της Pfizer/BioNTech (9,5 εκατομμύρια) ή
  • Είχαν νοσήσει από κορωνοϊό (1,7 εκατομμύρια).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), ο κίνδυνος θρόμβωσης ήταν «πολύ υψηλότερος» μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα ευρήματα

Ειδικότερα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 107 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια νοσηλεύονταν με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Ωστόσο ο αντίστοιχος αριθμός λόγω της COVID είναι σχεδόν εννεαπλάσιος. Στην πραγματικότητα, φτάνει τους 934 ασθενείς ανά 10 εκατομμύρια.

Αντίστοιχα, μετά την πρώτη δόση από το ίδιο εμβόλιο, 66 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια νοσηλεύονται με θρομβώσεις στα πόδια. Ωστόσο με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, το ίδιο συμβαίνει σε 12.164 ανθρώπους ανά 10 εκατομμύρια!

Οι προαναφερθέντες συσχετισμοί με το εμβόλιο αφορούν τις πρώτες 28 ημέρες από τη χορήγησή του. Και αυτό διότι κατά κανόνα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα παρατηρούνται οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία.

Αντίστοιχα για το εμβόλιο της Pfizer, οι ερευνητές υπολόγισαν πως 143 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια εισάγονται στο νοσοκομείο με ισχαιμικό εγκεφαλικό. Όμως η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός προκαλεί εγκεφαλικό σε 1.699 ανθρώπους ανά 10 εκατομμύρια.

Πόσος είναι ο κίνδυνος

Τα προαναφερθέντα ευρήματα σημαίνουν ότι ο κίνδυνος θρομβοπενίας είναι σχεδόν εννεαπλάσιος με την COVID απ’ ό,τι με τα εμβόλια, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Aziz Sheikh, καθηγητής Έρευνας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού είναι 12πλάσιος με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται μία ημέρα μετά από άλλη μελέτη, που επίσης έδειξε ότι η COVID είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τα εμβόλια. Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ. Δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-poly-pio-sychnes-oi-thromvoseis-logo-covid-para-me-ta-emvolia/146321/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πως θα βελτιωθούν οι μεταμοσχέυσες στην Ελλάδα- Διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Ώθηση στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις επιχειρεί να φέρει η διημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με τίτλο «Βελτιώνοντας τις Διαδικασίες και την Ποιότητα των...

Μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης με ψηφιακή υγεία

Διαρθρωτικά μέτρα για έλεγχο της κατανάλωσης και πρόσθετη χρηματοδότηση στην υγεία για κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης...

Ανεύρυσμα: Οι τύποι, τα συμπτώματα και οι 4 παράγοντες που «μαρτυρούν» πιθανή ρήξη

Το ανεύρυσμα είναι μια διογκωμένη περιοχή στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διεύρυνση σε σχέση με...

Ετικέτες