Μείωση ΦΠΑ στους απινιδωτές-Κίνητρο για την τοποθέτησης τους

Στη μείωση του ΦΠΑ στους απινιδωτές προχώρησε η κυβέρνηση με στόχο την τοποθέτηση τους σε αθλητικούς χώρους και χώρους συγκεντρώσεων. Σκοπός είναι να μπει «φρένο» σε φαινόμενα απωλειών από καρδιακή ανακοπή.

Συγκεκριμένα, στο 6% από το 24% μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στους απινιδωτές, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου. Οι περιπτώσεις του Δανού Ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν και του 14χρονου έφηβου ποδοσφαιριστή στη Χαλκιδική, οι οποίοι έπαθαν καρδιακή ανακοπή κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων και επανήλθαν με την χρήση απινιδωτών, ανέδειξαν την ζωτικής σημασίας ύπαρξης τους στους αθλητικούς χώρους.

Ο πρόεδρος του «KIDS SAVE LIVES», Αναστάσης Στεφανάκης χαρακτήρισε την απόφαση σημαντικότερη εξέλιξη μετά την Υπουργική Απόφαση του 2007. Υπενθυμίζεται πως το 2007 εγκρίθηκε η τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους και τη νόμιμη χρήση αυτών από εκπαιδευμένους πολίτες και επαγγελματίες υγείας.

Μέχρι τώρα η υψηλή τιμή πώλησης των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών και η υπαγωγή τους με βασικό συντελεστή ΦΠΑ 24%,  απέτρεπε από την μαζική τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους. Σημειώνεται πως η χώρα μας ήταν ουραγός της Ευρώπης  στην τοποθέτηση απινιδωτών και την επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής.

Πλέον υπολογίζεται πως η αγορά των απινιδωτών από Ιδιώτες, Επιχειρηματίες, Συλλόγους, Φορείς, Σχολεία, ΟΤΑ, κ.ά., με δική τους πρωτοβουλία και δαπάνη θα είναι δυνατή. Συνεπώς, αναμένεται η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων απινιδωτών, η διεύρυνση του δικτύου καταγεγραμμένων AEDs σε όλη την χώρα μέσω του Εθνικού Χάρτη Απινιδωτών (https://kidssavelives.gr/aed/) αλλά και η έγκαιρη διάσωση των περιστατικών καρδιακής ανακοπής, μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας.

Σε επιστολή του το KIDS SAVE LIVES ευχαριστεί τονπρωθυπουργό για την λήψη της απόφασης, δίνοντας  «προτεραιότητα στην διάσωση της ζωής των Ελλήνων». Η οργάνωση σημειώνει χαρακτηριστικά «κάνατε 92.385 παιδικές μαθητικές καρδιές – μικρών ηρώων διασωστών -, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευμένους πολίτες που κυκλοφορούν ανάμεσα μας σε όλη την Ελλάδα, να ΠΕΤΑΞΟΥΝ από την χαρά τους, γιατί με την μείωση του ΦΠΑ στο 6% από το 24% στην αγορά Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών, κάνετε το έργο τους ευκολότερο και τη ζωή όλων μας ασφαλέστερη και καλύτερη».

Πηγή: https://virus.com.gr/meiosi-fpa-stoys-apinidotes-kinitro-gia-tin-topothetisis-toys/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Επίδραση της μέτρησης θερμίδων έναντι της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους

Άτομα που διατήρησαν 25% θερμιδικό έλλειμμα από την κανονική τους ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για τρεις εβδομάδες, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση...

Γιάννης Τούντας: Σε ποιες ομάδες πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ποιοι να πάρουν τρίτη δόση

Την ανάγκη πιο αποτελεσματικής “διείσδυσης” στα στρώματα του πληθυσμού που πείθονται δύσκολα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά την αναγκαιότητα...

Εποχική γρίπη: Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας (και) του αντιγριπικού εμβολίου

Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της...

Ετικέτες